Prima faza a unui raport sexual, cea a excitatiei sau a dorintei, pregateste partenerii pentru acuplare si orgasm prin tandretea gesturilor, intensitatea cuvintelor rostite, mangaierile reciproce. Preludiul sexual poate fi o sursa de placere pentru parteneri, daca sunt constienti de importanta lui si daca fiecare participa la excitarea zonelor erogene ale celuilalt. Zonele erogene, sau puncte ale placerii, sunt raspandite la femeie pe tot corpul, iar la barbat sunt localizate in jurul zonei genitale.
Clitorisul, un mic organ erectil, echivalent penisului barbatesc, este situat la unirea labiilor mici, in regiunea anterioara a acestora. Acesta joaca un rol deosebit de important in sexualitatea femeii, deoarece in perioada excitatiei creste in volum tot datorita afluxului sangvin. Atingerea placerii sexuale maxime, orgasmul, este diferita la femeie si la barbat. Orgasmul la barbat este atins in momentul ejacularii, desi pot exista orgasme fara ejaculari si ejaculari fara orgasme, in timpul excitatiei se produc o serie de contractii ritmice ale veziculei seminale, care imping lichidul in uretra si determina ejacularea. Lichidul se scurge sacadat, in ritmul contractiilor, la interval de aproximativ o secunda.
Astfel, la barbat, fiecare raport sexual poate fi fecundant, deoarece el elibereaza spermii in caile genitale feminine in timp ce femeia nu poate fi fecundata decat o scurta perioada de timp. La femeie, atingerea orgasmului difera de la o persoana la alta, dar depinde in mare masura de modul in care partenerul isi indeplineste rolul in faza excitatiei. Este posibil ca femeia sa simta mai multa placere in preludiul sexual decat in actul sexual propriu-zis, cu atat mai mult daca exista teama de o posibila si nedorita sarcina. Orgasmul feminin este mai dificil de atins decat cel masculin fiind necesara depasirea mai multor inhibitii de catre femeie pentru atingerea „implinirii” sexuale.
Relatia sexuala este construita de cei doi parteneri si joaca un rol deosebit in viata cuplului. Din aceasta cauza ea va trebui traita doar atunci cand are sanse sa fie implinita pentru ambii parteneri. Abstinenta sexuala la tineri nu dauneaza sanatatii si nu trebuie fortata inceperea vietii sexuale doar pentru a fi la fel ca alti colegi si prieteni. Relatiile sexuale timpurii, la intamplare si fara discernamant prezinta un risc enorm: perturbari in procesul de invatare si munca, surmenaj, pericolul contactarii unor boli cu transmitere sexuala.