Pubertatea

Pubertatea, trecerea de la copilarie la adolescenta, este o perioada difi­cila, o varsta critica, datorita transformarilor interne ce dezechilibreaza temporar organismul.

De la copilarie la pubertate

In timpul copilariei, la 4-5 ani, cand isi da seama de diferentele dintre sexe, copilul este curios – isi exploreaza corpul, se joaca „de-a doctorul”, „de-a mama ai tata”, se intereseaza de diferitele aspecte sexuale.

Mai tarziu, copilul de 10 ani pare a nu mai fi interesat de aceste aspecte, deoarece trebuie sa-si canalizeze toata energia spre a invata „meseria” de elev – sa se inteleaga cu colegii de clasa, sa le impar­taaeasca preocuparile, sa accepte ca nu poate fi cel mai bun intot­deauna si la orice etc. Acum, copilul stie sa citeasca, sa scrie, sa socoteasca, sa gandeasca, are multe experiente. Evolutia sa pe plan fizic, intelectual, social ii estompeaza pentru moment curiozitatea sexuala, desi, chiar inainte de pubertate, copiii se intreaba ai discuta intre ei despre mangaiere, sarut, placere. Copilul de 10 ani cunoaate bine diferentele dintre sexe, stie ca organele sexuale sunt necesare reproducerii, nasterii copiilor, dar ai ca familia si societatea confera sarcini diferite fetelor ai baietilor. La fel de mult cat difera din punct de vedere anatomic, ei difera ai prin comportamentul lor psihologic; inca din copilarie, baiatul se arata in mod natural puternic, luptator, intreprinzator, in timp ce fata este delicata, rabdatoare, tandra, dovedind usurinta in realizarea unor activitati legate de infru­musetarea universului ce o inconjoara, de ingrijirea ei si a celorlalti.

Dupa varsta de 10-12 ani incepe afirmarea personalitatii copilu­lui, cu conturarea tendintei de independenta a acestuia. Aceasta este perioada in care copilul considera ca se poate descurca singur si-si manifesta „eul” in orice situatie. Pentru a se forma, ca barbat sau ca femeie, copilul are in jurul sau diferite modele: parintii, exemplele propuse de societate, colegii si prietenii. In zilele noastre, televiziunea, revistele, cartile, filmele ofera diferite modele care inspira copiii, de la zeii stadioanelor la idolii grupurilor rock sau rap, la vedetele filmului.

De foarte multe ori, presa, televiziunea, reclamele, dar si familia, prietenii incearca sa influenteze tanarul, sa-i dea „retete” in ceea ce priveate tinuta vestimentara, petrecerea timpului liber, prietenii si idolii. Dar ceea ce are o importanta covarsitoare in aceasta perioada este viata laolalta, la scoala, a fetelor ai baietilor, care le ofera acestora ocazia sa se cunoasca mai bine inainte de a se diferentia cu adevarat. Aceasta convietuire duce in mod firesc la trezirea instinctului sexual, determinand transformari profunde, care ating toate sectoarele personalitatii umane.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *