Adolescenta aduce cu ea, vrand-nevrand, si interesul pentru sexualitate, atractia fata de ceilalti din jurul tau, dorinta de a intra in lumea adultilor.
Raportul sexual
Asa cum stiti, organele sexuale indeplinesc doua functii: in reproducere si in relatia sexuala propriu-zisa. Organele sexuale interne sunt situate in partea inferioara a abdomenului, in spatele vezicii urinare si inaintea rectului. Organele sexuale externe sunt cele vizibile si ocupa regiunea inferioara a bazinului. Unele dintre ele asigura raportul sexual, introducerea penisului in vagin. Raportul sexual este actul prin care barbatul si femeia se acupleaza, act ce permite fecundarea si deci reproducerea. Dar raportul sexual nu este practicat si nu serveste doar pentru a avea copii, ci si pentru placerea pe care o produce. Din ce in ce mai mult, se vorbeste astazi despre necesitatea de a-i oferi partenerului placerea, fara de care nu se poate obtine satisfactia personala.
Ceea ce atrage o fata si un baiat unul spre altul este emotia dragostei si motivatia sexuala care se imbina si se domina una pe alta datorita simturilor, dar si ideilor, imaginatiei, culturii si sentimentelor celor doi parteneri. Toate reprezinta dorinta de a avea un raport sexual, dorinta condusa si controlata de mai multi factori de natura nervoasa si hormonala. La barbat, sub influenta dorintei, penisul isi mareste brusc volumul si isi modifica pozitia, de la pozitia paralela cu coapsele, la pozitia perpendiculara pe coapse. Acest fenomen, erectia, este datorat afluxului de sange in penis, dupa cum s-a prezentat anterior.
La femeie, dorinta produce efecte mai putin vizibile, dar la fel de importante: un aflux sangvin la nivelul vaginului si mici picaturi de lichid care se elimina la nivelul acestuia pentru a facilita raportul sexual. Vaginul se modifica, partea lui superioara devine ovala in timp ce treimea lui inferioara se ingusteaza pentru a mentine penisul in timpul acuplarii.
Raportul sexual, specific fiecarei persoane, se desfasoara in patru faze, care au fiecare propria durata:
– faza excitatiei;
– faza de penetrare; .
– faza de placere;
– faza de relaxare.
Faza excitatiei sau a dorintei este cea in care barbatul si femeia se pregatesc pentru raportul sexual. Urmeaza faza de penetrare, de patrundere a penisului in vagin, care dureaza pana la orgasm. Orgasmul sau faza de placere este de scurta durata, dar de mare intensitate, punctul culminant al placerii sexuale. Este urmata de o faza de relaxare prin care se revine la starea obisnuita, de dinaintea actului sexual. Nu durata actului sexual este importanta, ci reusita sa, adica satisfacerea reciproca deopotriva a celor doi parteneri.