Ce este cortizolul ?
In organismul uman exista un hormon care, deopotriva ajuta la cresterea in volum a masei musculare simultan cu cresterea fortei. Un hormon care intruneste ambele calitati mai sus enumerate este testosteronul, care mai degraba are un efect cuantificabil, in primul rand cresterea volumului masei musculare. Testosteronul ajuta la sinteza proteinelor in organism, mai precis la nivelul celulei musculare, fapt pentru care musculatura se dezvolta in volum, dar nu se poate ignora nici celalalt parametru, care este cresterea fortei musculare.
In schimb, exista un alt hormon, cunoscut sub denumirea de cortizol, al carei sinteza scapata de sub control din motive variate, are implicatii nefaste asupra dezvoltarii calitatilor fizice, indiferent de cat de rationala si echilibrata ar fi dieta sportivilor in principii active, oricat de riguros ar fi programul de antrenament, deoarece sinteza lui in exces are un efect demolator asupra musculturii. Actiunea cortizolului determina transformarea aminoacizilor supusi acestui proces provenind, dupa cum se cunoaste din celule musculare.
Datorita acestui fapt, se instaleaza o stare catabolica, care, produce diminuarea masei musculare prin fenomenul arhicunoscut al autoconsumarii, iar in acelasi registru exprimandu-ne datorita acestui aspect negativ, mai plastic exprimandu-ne putem spune ca hormonul numit cortizol este un „devorator” al musculaturii. Din cele relatate mai sus rezulta, ca dintre toti hormonii, cortizolul poate fi clasificat, cu precadere pentru sportivi si cu atat mai mult pentru culturisti drept „inamicul public numarul 1” al musculaturii.
Mai multe despre acest hormon, cortizolul
Cortizolul, denumit de anumiti specialisti in bransa si hormonul stresului, datorita faptului ca, in caz de stres indiferent de sursa de producere al acestuia, fie pe cale fizica, ca urmare a procesului antrenamentelor fizice deosebit de intense, fara nici un fel de exagerare, pitoresc denumite antrenamente dure, stau pe cale legata de fenomenul rational, psihic ca urmare al unor solicitari de ordin emotional, ca de exemplu in cazul unor sesiuni de examene, in cazul studentilor, apare o reactie de aparare, sugestiv asemanata cu efectul de antidot la aceste stari subiective ale existentei. Efectele sale anragonice, reiesite pe de o parte in cresterea in volum a masei musculare sau dimpotriva din demolarea ei, depind in mare masura de nivelul intensitatii sintezei acestui hormon, sinteza determinata de o serie de factori, cum ar fi: modul de hranire, stilul de viata, suplimentele alimentare folosite etc etc.