Cum tratezi rapid o intindere musculara

Intinderile musculare sunt cele mai frecvente tipuri de accidentari intampinate de cei care practica diferite activitati sportive, insa nu doar acestia sufera de aceste dureri neplacute. Potrivit statisticilor, majoritatea oamenilor experimenteaza cel putin o data in viata o intindere musculara, provocata fie prin calcarea pe o denivelare, alergat indelung sau printr-o impiedicare banala.

De cele mai multe ori intinderile musculare sunt ignorate, insa medicii recomanda sa fie tratate in mod corespunzator pentru a se evita astfel ca zona afectata sa ramana cu diferite sechele.

Care sunt simptomele unei intinderi musculare

Intinderea musculara se produce in momentul in care un muschi este rupt sau suprasolicitat. In cele mai multe din cazuri, intinderile apar in partea inferioara a spatelui, in zona gatului sau la muschiul din spatele coapsei.

Primele simptome ale unei intinderi musculare sunt durerile si mobilitatea limitata, insotite de:

  • Inflamatie;
  • Umflarea zonei afectate;
  • Invinetirea zonei afectate;
  • Senzatie de caldura si arsura;
  • Dificultate sau imposibilitate de miscare;
  • Durere la atingere;
  • Spasme musculare.
  • Cum se trateaza intinderile musculare

    Intinderile pot fi mai usoare, vindecabile in cateva saptamani sau pot fi mai grave, situatie in care este nevoie de cateva luni pana la vindecarea definitiva, poate chiar si ani. In tratarea unei intinderi musculare este importanta interventia imediata, insa si perioada de vindecare. Intinderile musculare pot fi tratate acasa, respectand cu strictete recomandarile unui medic specialist.

    Printre cele mai importante aspecte ce tin de tratarea unei intinderi musculare sunt urmatoarele:

    Odihna

    In cazul unei intinderi, odihna poate fi considerata cea mai importanta terapie si este primul lucru de care pacientul trebuie sa tina cont pentru o recuperare cat mai rapida. Indiferent daca pacientul este sportiv sau o persoana care a facut intinderea intr-o conjunctura oarecare, odihna este esentiala, fara ca timpii de recuperare sa fie fortati si fara ca zona afectata sa fie solicitata inutil.
    In caz contrar, intinderea poate fi agravata si starea pacientului se va inrautati. Prin urmare, ceea ce initial era o intindere musculara usoara se poate transforma, din nefericire, intr-o ruptura musculara, daca timpii de repaus si odihna nu sunt respectati. Pe de alta parte, daca pacientul nu asteapta vindecarea completa inaintea reluarii activitatii fizice, exista riscul unei recidive.

    Compresele

    Imediat dupa evenimentul in care s-a produs intinderea musculara, pacientul trebuie sa-si puna in zona afectata comprese cu apa rece sau pungi cu gheata. In cazul in care va fi utilizata o punga cu gheata, aceasta nu trebuie pusa direct in contact cu pielea, ci trebuie sa fie intai invelita intr-un prosop. Gheata are rolul de a impiedica umflarea si invinetirea zonei afectate.

    Administrarea antiinflamatoarelor

    Intinderile musculare sunt, de cele mai multe ori, insotite de dureri dificil de suportat. Prin urmare, administrarea antiinflamatoarelor si a analgezicelor este un prim pas, atat pentru calmarea durerii, cat si pentru vindecarea cat mai rapida. Ai grija, insa, nu poti administra medicamente la intamplare, ci numai in functie de recomandarile medicului specialist.

    Folosirea unui bandaj elastic

    Bandajele elastice sunt foarte bune pentru a accelera cicatrizarea leziunilor, dar si pentru redobandirea eleasticitatii naturale musculare. Totusi, se recomanda folosirea acestora numai la indemnul medicului.

    Apelarea la remedii naturiste

    In tratarea intinderilor musculare exista, de asemenea, numeroase remedii naturiste eficiente. De exemplu, masajul cu ulei de usuroi are rolul de a reduce durerile si umflaturile, actionand asemeni unui analgezic local. In plus, usturoiul imbuntateste circulatia in zona cu probleme, grabind astfel procesul de vindecare. Uleiul de usturoi se poate prepara acasa, amestecand cativa catei zdrobiti de usturoi cu 2-3 linguri de ulei de masline.

    Un alt remediu naturist utilizat pentru vindecarea intinderilor musculare este otetul de mere. Cateva linguri de apa se combina cu 2 linguri de otet de mere, iar cu amestecul format se pune o compresa pe zona afectata de intindere, care se tine timp de 30 de minute, pentru a reduce inflamatia. Pentru un efect garantat, apa trebuie sa aiba o temperatura scazuta.

    An alt antiinflamator bun este ardeiul rosu iute. O jumatate de lingurita de pudra de ardei iute se amesteca cu ulei de masline, dupa care se aplica pe zona dureroasa.

    Recuperarea este importanta

    Repausul dupa o intindere musculara trebuie sa fie continuat de partea de recuperare. Aceasta are ca scop restaurarea functiei zonei afectate. Exercitiile recuperatorii sunt recomandate de un terapeut, acesta prescriind un program de exercitii fizice cu rol in imbunatatirea capacitatii de executarea a miscarilor, redand, de asemenea, flexibilitatea normala a intregii zone. Procesul de recuperare incepe, de obicei, in a doua saptamana dupa accidentare, insa, in functie de gravitate, poate sa inceapa mai devreme sau mai tarziu. Recuperarea continua pana cand durerea este redusa si functiile zonei sunt reluate, moment in care exercitiile efectuate pot deveni mai solicitante.

    Formula RICE pentru intinderi musculare

    Destul de intalnita printre sportivi, intinderea musculara este tratata in primele 24-48 de ore prin formula RICE:

    R=Rest: repaus, manifestat prin reducerea sau, dupa caz, oprirea activitatii sportive in principal si a celorlate tipuri de activitati solcitante in general. In cazul mai grave, medicul poate chiar sa recomande pacientului repaus total, la pat.

    I=Ice: aplicarea pungilor de gheata pe zonele afectate timp de 20 de minute, de 4-8 ori pe zi, gheata fiind infasurata intr-un prospop.
    C=compression: comprimarea zonei cu ajutorul unui bandaj elastic.
    E=elevation: membrul afectat trebuie sa fie ridicat de la planul orizontal. Pacientul sta in pozitie culcat si isi ridica membrul afectat pe o perna.

    Cum poti impiedica aparitia unei intinderi musculare

    In acest sens, medicii specialisti fac urmatoarele recomandari:

  • Mentinerea greutatii corporale in limite normale;
  • Exercitii fizice zilnice;
  • Incaltarea unor pantofi cat mai comozi;
  • Cei care alerga trebuie sa evite zonele cu denivelari;
  • Adoptarea unui stil de viata sanatos si a unui regim alimentar variat;
  • Evitarea activitatilor sportive daca exista o starea de rau sau de oboseala;
  • Evitarea statului in aceeasi pozitie la birou, alternarea orelor de lucru cu pauze de cateva minute de miscare;
  • Efectuarea exercitiilor de incalzire inainte de orice activitate fizica;
  • Utilizarea unui echipament sportiv adecvat fiecarui sport practicat;
  • Evitarea miscarilor necontrolate.
  • Leave a Reply

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *