Cercetatorii de la Institutul de Stiinta de sanatate a populatiei, National Health Research Institute, Taiwan, a constatat ca sportul reduce riscul de boli cardiovasculare la persoanele cu hipertensiune arteriala. Faptul ca exercitiul ar trebui sa fie parte a muncii noastre de zi cu zi, in scopul de a duce o viata sanatoasa este deja un fapt bine-cunoscut, dar acum cercetatorii au efectuat un studiu prospectiv si au constatat ca eexercitiile fizice reduc riscul de boli cardiovasculare la pacientii cu hipertensiune arteriala. Ei au descoperit ca lipsa de activitate fizica este echivalent cu o crestere a tensiunii arteriale cu 40-50mmHg, ceea ce inseamna o crestere semnificativa a riscului cardiovascular.
Studiul, care a avut un design prospectiv, a fost realizat la 434,190 persoane, urmate de 12 de ani. Cercetatorii au prelucrat datele si a constatat ca 54% din persoane au fost inactive, 22% au avut o activitate fizica scazuta si 24% au avut activitate fizica moderata. Apoi, rezultatele au fost comparate prin analiza activ si inactiv de grup. “Acest studiu este primul de a cuantifica impactul de exercitare asupra profilului de risc al persoanelor cu hipertensiune arteriala. “, a spus Wen CP, Institutul de Stiinta de sanatate a populatiei, National Health Research Institute, Taiwan.
Hipertensiunea arteriala este un factor major de risc cardiovascular, cu o incidenta in crestere. OMS defineste hipertensiune ca un tensiunii arteriale sistolice si diastolice peste 140mmHg de mai sus 90mmHg. Hipertensiunea arteriala este principala cauza de deces in lume, prin consecintele sale. Se estimeaza ca la nivel global afecteaza aproximativ un miliard de persoane. Aparitia si progresia de hipertensiune arteriala implica o serie de factori de mediu legate de stilul de viata, cum ar fi obezitatea, hiperinsulinism, sedentarism, alcool, fumat, hipercolesterolemie, hiperuricemie. Multi dintre acesti factori sunt confuzie si de a actiona impreuna, cum ar fi lipsa de activitate fizica, obezitatea si diabetul, care, impreuna cu tensiune arteriala crescuta duce la sindromul metabolic.
Inactivitatea este un predictor important al mortalitatii cardiovasculare. Prin urmare, medicii recomanda activitate fizica de intensitate moderata, cu durata de cel putin 30-40 de minute de zi cu zi, cum ar fi rularea, mersul pe jos, inot. Activitatea fizica are multe beneficii, asa ca ar trebui sa fie parte din stilul de viata al fiecarui individ: ea ajuta la reglarea metabolismului, obezitate lupta, intareste oasele, reduce stresul, previne diabetul si bolile de inima, etc.
Odata diagnosticat, tensiunea arteriala trebuie sa fie tratata. In caz contrar, aceasta poate duce la complicatii cardiovasculare si de moarte precoce. Impreuna cu indicatiile unui stil de viata sanatos (renuntarea la fumat, pierdere in greutate, exercitii fizice), pacientii cu hipertensiune arteriala trebuie sa urmeze un tratament medical. Tratamentul farmacologic este variat si adaptat in functie de nevoile pacientului. Antihipertensive includ diureticele tiazidice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, inhibitori ai ECA si asa mai departe. Toate aceste medicamente pot fi utilizate singure sau in combinatie, mentionand ca fiecare clasa are avantaje si limitari si strategia terapeutica trebuie sa fie adaptate la starea pacientului.