In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva date care fac o adevarata pledoarie pentru practicarea sportului ca un mijloc de a lupta cu excesul ponderal. Practicarea macar a unei singure discipline sportive pe care vi-o prezentam va fface ca visul de a avea o silueta frumoasa sa se transforme in realitate.
ALIPINISMUL
Alpinismul – antreneaza in special musculatura picioarelor, dar si trunchiul superior si bratele. Aceasta incarcatura dubla solicita o activitate metabolica totala. O ora de alpinism, circa 600 Kcal.
Alimentatia recomandata : in ziua premergatoare, dirati de carbon complecsi (cartofi, orez natural, macaroane). Iar in rucsac : banane, pesmeti, chifle cu secarasi branza. In acest fel vom dispune cu 20% de mai multa forta. Daca aceste alimente lipsesc din dieta, vom obosi mult mai repede.
BASCHETUL
Baschetul – sunt antrenati muschii picioarelor si ai trunchiului superior. Complementar este recomandabil sa efectuam si cateva sprinturi in bazinul de inot. In acest fel, volumul plamanilor creste, iar asimilarea de oxigen creste de la aproximativ 2 litri pe minut la circa 4 litri, si fiecare litru de oxigen arde 5 kilocalorii. Deci, o ora de sport consuma aproximativ 600 -1000 kcal.
Alimentatia recomandata : fier si vitamina C, peste, carne de pasare, produse integrale si fructe : mere acre, grapefruit.
CULTURISMUL
Culturismul – spre deosebire de alte sporturi, prin efectuarea acestor tipuri de antrenamente poate fi antrenat si fortificat fiecare muschi in parte. Alimentatia avand in vedere ca in articolele trecute am discutat foarte mult pe aceasta tema, voi aminti doar ca practicarea culturismului nu trebuia asociata unei cure de slabire drastice doarece vor aparea urmari nedorite astfel ca pielea in loc sa se intinda se va flescai. Antrenamentele trebuie, in cazul incepatorilor sa se efectueze de 2-3 ori pe saptamana si sa nu dureze mai mult de 30-45 minute.
La o singura sedinta de antrenament vom pierde intre 330 – 495 kcal.
INOTUL
Inotul – Intareste muschii slabiti si circularea sangeului. Efectuand sprinturi, inotand cat putem de repede pana la epuizare, pe distante scurte de 30-50 metri vom obtine cele mai bune rezultae in lupta cu caloriile excedentare. Efectuarea acestor sprinturi este mult mai benefica decat efectuarea inotului cu anduranta ca de exemplu sa inotam succesiv de 20 ori a cate 25 metri intr-un tempo mediu. Cea mai multa energie se consuma daca inotam crowl sau delfin. Intr-o ora se pot pierde intr 500 -1000 kcal.
Alimentatia recomandata : fierul continut de carnea de pasare, peste, fructe de mare (creveti) si vitamina C, continuta de morcovi, cartofi, conopida, varza revigoreaza organismul si permite o oxigenare mai buna, fapt deosebit de important, mai ales in bazinele acoperite (bazine cu apa calda).
JOGGING-UL
Jogging-ul – antreneaza coprul si creaza buna dispozitie. Motivul : sunt elibeati hormoni care stimuleaza o stare buna de spirit. La o alergare de 5 km, consumam circa 500 kcal. La inceput se intercaleaza cate o pauza scurta de mers (mers plus alergare alternativ).
Alimentatia recomandata : inainte de alergare, vom consuma hidrati de carbon, de exemplu banane, paine de secare cu branza slaba. Fierul, continut de sucul de portocale accelereaza metabolismul si asigura rezervele de oxigen.
MERSUL PE JOS
Mersul pe Jos – Inbunatateste circulatia sangvina, intareste musculatura picioarelor, tendoanele si ligamentele. Eficienta preacticarii acestui timp de exercitii fizice creste prin ingreunarea corpului. Chiar si transportul banalelor sacose cu care efectuam piata zilnic, confera un plus de eficienta nemaivorbind de transportul unui ruccsac ingreunat cu circa 15-20 kilograme de nisip. Se pot consuma circa 520 kcal/ora.
Alimentatia recomandata : inainte de antrenament se recomanda consumarea fructelor bogate in vitamina C (portocale, lamai, mere). Daca mergem mai mult, dupa o ora este recomandabil sa mancam o banana sau un sandvici. In felul acesta ne vom mentine forma fizica corespunzatoare
MERSUL PE BICICLETA
Mersul pe Bicicleta – exact ca la mersul pe jos, si la mersul pe bicicleta sunt solicitati muschii intregului corp. Plimbarile zilnice de 20 minute consuam circa 300 kilocalorii, mai ales daca efectuam aceste plimbari pe un teren variat. Se recomanda sa nu pedalam prea repede (deci sa nu gafaim) si sa evitam suprasolicitarea organismului, altminteri vom arde hidratii de carbon si nu grasimile de care vrem sa scapam.
Alimentatia recomandata : inainte de start, un fel de manacre bogata in carbohidrati (de exemplu spaghete cu branza), iar ca merinde pentru drum : banane.
TENISUL
Tenisul – solicita aproape toti muschii. Fortifica inima, inbunatateste circulatia sangvina, intareste oasele. Cercetarile interprinse au aratat ca femei de 70 ani care joaca tenis, au oasele la fel de tari ca cele de 30 ani. O ora de tenis consuma circa 426 kilocalorii.
Alimentatia recomandata : datorita faptului ca este un sport care presupune ractii neuromusculare deosebit, avem nevoie de foarte mult magneziu.
SAHUL
Sahul – cu toate ca in limbaj colocvial se fac destul de multe glume la adresa solicitarii organismului prin efectuarea partidelor de sah, anumite glume necondimentate afirma ca „pare a avea muschi de sahist„. Vom vedea ca cele afirmate nu se adeveresc intru-totul.
Sahul stimuleaza – la fel ca orice sport consumul de energie si metabolismul. Intareste inima, circulatia sangelui si provoaca arderea grasimilor.
Alimentatie recomandata : pentru stimularea cerebrala se recomanda consumul de oua, lapte, fructe si legume.
In concluzie, practicare oricarui sport este recomandabila deoarece stimuleaza metabolismul, ameleoreaza starea generala de sanatate si contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la diminuarea excesului ponderal.