Stepul Aerobic

Ce este stepul ? Este o platforma lunga de un emtru si lata de 40 cm, iar inaltimea sa se poate regla de la 10 la 25 cm.

Ce este antrenamentul de step ? O activitate de grup adaptata pentru persoane de toate varstele si pentru orice conditie fizica. Stepul aerobic este un antrenament  cardio format din pasi de baza stilizati intr-o configuratie adaptata tuturor participantilor. Este un mod distractiv de a ne dezvolta rezistenta la efort, dar si pentru a pierde din surplusul de greutate.

Lectia de step prevede exercitii dinamice care se caracterizeaza prin urcarea pe step si, respectiv coborarea de pe acesta pe un ritm muzical constant. Se foloseste muzica antrenanta evitandu-se pauzele dintre melodii si schimbarea ritmului.

Ora de step incepe cu o incalzire usoara care se termina cu putin stretching activ. Urmeaza partea principala a lectiei in care  instructorul preda block-urile  coregrafice „step by step” fara a intrerupe ritmul. Odata invatata coregrafia, aceasta va fi interpretata de cat mai multe ori pentru ca antrenamentul sa aiba efectul cardio dorit. Perioadele de revenire si de stretching sunt un pion important in aceasta lectie. Intensitatea va fi scazuta treptat. Exercitiile de stretching sunt cele cu care se incheie ora de step.

Caracteristicile antrenamentului de step :

  • realizarea unui antrenament cardio la o intensitate medie – inalta;
  • posibilitatea varierii intensitatii ridicand stepul la o inaltime mai mare;
  • realizarea unui program perfet echilibrat;
  • aplicarea antrenamentului cu pasi simpli si repetari uniforme.

Obiective :

  • imbunatatirea functionalitatii aparatului cardio-vascular;
  • imbunatatirea conditiei tonico – trofice a membrelor inferioare;
  • dezvoltarea coordonari si a capacitatii de memorare;

Exista reguli fundamentale pentru a evita daunarea fizica a participantilor la clasele de step, acestea sunt adevrati parametri de aplicare pentru maximizarea beneficiilor si reducerea la minimum a eventualelor riscuri. Un rol foarte important il reprezinta procedura corecta : umerii sunt relaxati, iar bustul este aliniat cu restul corpului. Urcarea pe step se face in mod natural, fara a calca apasat, iar intreaga suprafata a talpii piciorului se va sprijini in interiorul platformei. Muzica este un al doilea instructor in ora de step aerobic si are rolul de a stimula persoanele participante la clasa.

Knee up este unul dintre pasii de baa din step care implica musculatura coapselor, a feselor, dar si a abdomenului. Tehnica pasului este simpla si se efectueaza astfel : pasiti cu piciorul drept pe platoforma si ridicati genunchiul stang spre piept mentinand spatele drept. La coborare, primul picior este cel stang. Alternati urcand cu piciorul stang si rificand genunchiul drept spre piept.

Sursa :
Revista : Culturism & Fitness 
Articol scris de :  Diana Oprea (instructor ONE Fitness)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *