Supraincarcarea cu greutati

1. Supraincarcarea si timpul alocat incordarii musculare

In mod constient ne confruntam adeseori cu aceste doua variabile si anume timpul acordat incordarii musculare is numarul de serii efectuate. Ambele trebuie sa raspunda scopului determinant, acela de a nu ne supraantrena. In ceea ce priveste numarul de serii efectuate, musculatura trebuie sa fie supusa unei anumite incordari. Efectuarea unor antrenamente cu greutati mari nu presupun ca musculatura sa se dezvolte corespunzator, cu exceptia faptului daca sedinta de antrenament are o anumita durata. Mentinerea anumitei incordari musculare este mai simpla, de monitorizat decat al efectuarii unui anumit numar de repetari, respectiv de serii, fapt pentru care daca cineva intr-o anumita perioada determinata de 60 de secunde efectueaza in prima instanta un numar de sapte repetari, atunci are sanse reale ca , cu urmatorul prilej sa efectueze un numar de 8 repetari care denota un real progres.

Dar atentie ! Daca numarul respectiv de repetari s-a efectuat in detrimentul timpului de executie, respectiv in 60 de secunde despre care s-a vorbit adineauri, ne putem lua ramas bun de la progresul pe care tindem sa il scontam. In orice caz putem afirma  ca si aceste opt repetari sunt extremde multe, daca luam in considerarea actionam si asupra greutatii cu care ne confruntam si acesta este acela de a lucra in sistemul majorarii timpului de efectuare a sedintei de antrenament, si totusi trebuie sa manifestam o reala prudenta in acest domeniu, deoarece orice exagerare poate sa aduca efecte contrare. Grupele musculare mici nu pot fi supuse unui stres mai mare de 30 – 50 secunde aceste grupe se pot confrutna cu fenomene nedorite de atrofiere musculara. Ati auzit bine, atrofiere musculara ! Ceea ce vi se pare total nefiresc, deoarece in loc de a se dezvolta musculatura cunoaste fenomenul contrar, acela de as e „autoconsuma”, fapt pentru care nu se pot inregistra avantaje majore, ba dimpotriva efectul advers se manifesta cu prisosinta, chiar daca majoram timpul de efectuare al exercitiilor cu numai doua minute, semnificatia acestor doua minute reprezentand o crestere generala a rezistentei organimsmului si nu neaparat o acumulare de masa musculara.

2. Rezistenta Musculara

Exista o anumita paralela intre rezistenta la efort fizic si forta, datorita faptului ca daca suntem capacitati de a ridica o singura repetare o greutate mare, inseamana implicit ca dispunem si de o forta musculara corespunzatoare, iar a lua in baza de calcul un aspect singular al celor mai sus mentionate este contraproductiv, deoarece progresivitatea are de suferit.

Un efort de lunga durata amelioreaza foarte mult rezistenta musculara, insa nu capaticatea sub nici o forma forta musculara. Acelasi lucru nu are nici o valabilitate privit in sens opus, deoarece cresterea fortei musculare are efecte benefice si asupra rezistentei fizice.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *