Abcesul dentar – Simptome, Tratament si Preventie

Abcesul dentar – Simptome, Tratament si PreventieUn abces dentar este o infectie a gurii, fetei, maxilarului, sau gat care incepe ca o infectie la dinte sau la cavitatea bucala. Aceste infectii sunt frecvente la persoanele cu sanatate dentara saraca si rezulta din lipsa de ingrijire dentara adecvate si in timp util.

Bacteriile de la o cavitate bucala se poate extinde la gingii, obraji, gat, sub limba, sau chiar in maxilar sau in oasele faciale. Un abces dentar poate deveni foarte dureros atunci cand tesuturile se inflameaza.

Citeste tot

Simptome parodontita juvenila

 Simptome parodontita juvenilaCe este parodontita? Este o boala cu aspect inflamatoriu a suportului ce de sustinere a dintilor, boala care provoaca distructii rapide si inegale dar profunde ale suportului parodontal. Aceasta este de mai multe tipuri: parodontita usoara, parodontita moderata, parodontita severa. Parodontita juvenila este o forma de parodontita severa ce progreseaza rapid si este foarte destructiva, pacientul sfarsind prin pierderea dintilor inca de la inceputul varstei adulte sau chiar mai devreme.

Citeste tot

Ce este o supraproteza?

 Ce este o supraproteza?O supraproteza este localizata peste un implant dentar cu diverse ustensile care ofera o stabilitate sporita. Implantul “supraproteza” este folosit pentru partea de sus sau partea de jos a danturii, inlocuid o intreaga arcata de la un capat la altul. Acest implant poate fi impartit pe mai multe sectiuni pentru a oferi un confort mai mare atunci cand este fixata. Materialele folosite la fixarea acestui implant sunt alese de medicul stomatolog care se ocupa de lucrarea respectiva, acesta asigurandu-se ca mestecatul se face cat mai natural si cat mai usor in urma acestei proceduri.

Citeste tot

Paradontita marginala superficiala

Paradontita marginala superficiala afecteaza de obicei adolescentii care in copilarie au neglijat igiena bucala si nu si-au tratat gingivita lor marginala. In afara de inflamatia mucoasei gingivale, in care distingem bine roseata anormala, tumefactia si durerea la presiune, aici mai observam o sangerarea  spontana la simpla clatire cu apa sau in timpul vorbirii. Clinic, apare o oarecare retractie gingivala in unele locuri si pungi mici superficiale cu puroi in alte locuri. Radiologic, recunoastem o resorbtie osoasa orizontala, neregulata a crestei alveolare si a „laminei dura”. Citeste tot

Glosita

Ce este glosita ?

Glosita este o inflamatie a mucoasei limbii care se poate manifesta prin congestie, tumefactie, durere sau ulceratii, vezicule acoperite cu membrane fibrinoase alb-cenusiu ca si in somatite. Orice boala generala are o manifestare clinica si pe mucoasa limbii, de aceea orice medic cerceteaza si limba ca in bolile infectocontagioase febrile. Limba saburala nu poate fi considerata glosita, ci numai o lipsa de curatiere a fetei dorsale a ei, acoperita cu papile fungiforme (asemanatoare ciupercilor), care nu mai sunt spalate de saliva, redusa in aceste boli.

Cand reactia de aparare a organismului slabeste in diversele boli generale, apar glositele datorita inmultirii foarte mari a microbilor ce nu mai pot fi neutralizati de saliva redusa si saraca in substante antiseptice sau bacteriostatice (lyzozim). Citeste tot

Probleme cu gingiile

Gingiile sanatoase sunt tari si inveselsc perfect baza dintilor. O igiena a gurii atenta, care include periaj zilnic si utilizarea atei dentare, va ajuta sa preveniti afectiuni gingivale ce afecteaza noua din zece persoane la un moment dat in viata. Cele mai frecvente probleme sunt sangerarea si inflamarea, ambele un semnal ca dintii si gingiile au nevoie de o ingrijire mai buna.

Inflamatia gingiilor sau gingivita apare atunci cand pe dinti se formeaza placa — o pelicula aderenta de bacterii si resturi alimentare. Daca nu o indepartati periodic, placa se aduna rapid la marginea gingiilor, acolo unde se intalnesc dintii si gingiile, formand treptat depozite dure de tartru. Acestea irita si inflameaza gingia, dandu-i un aspect umflat si rosu si facand-o sa sangereze cand va spalati pe dinti. Gingivita netratata poate dauna tesuturilor care fixeaza dinti in maxilare, permitand deplasarea dintilor. Daca ignorati problema, riscati sa ramaneti fara dinti la un moment dat.

Gingiile sangereaza si din cauza unei proaste nutritii — mai ales o lipsa a vitaminei C si a pigmentilor din plante, numip flavonoide. Si unele boli ale sangelui pot provoca sangerari anormale ale gingiilor atunci cand mancati lucruri tari sau va periati dinti. O alta cauza posibila a inflamarii gingiei este alergia la anumite substante chimice, cum ar fi sulfatul lauril de sodiu, care se gaseste in pastele de dinti. Netratata, boala gingiilor creeaza rise de atac de inima, apoplexie si nastere prematura.

Metode preventive

Spalati-va pe dinti si folositi ata dentara zilnic pentru a indeparta tartrul. Mancati multe fructe bogate in vitamina C si flavonoide (fructe si legume crude, portocalii si rosii), precum si alimente bogate in calciu si alte minerale. Reducep consumul de carbobidrati rafinati, cum ar fi alimentele continand faina alba si zahar. Spalati-va atent pe dinti dupa ce mancati astfel de produse. Mestecatul de guma fara zahar sau mancatul de legume si fructe crude tari, cum ar fi telina sau marul, va protejeaza dintii si gingiile atunci cand nu puteti sa va spalati dintii iniediat dupa masa. Mergeti la dentist pentru control si detartraj la sase luni de zile.

Tratament

Dupa ce v-ati spalat pe dinti, masati-va usor gingiile cu varful degetului. Apoi clatiti-va gura cu ceai negru, rece; taninul din ceai acponeaza ca astringent si reduce sangerarea. Amestecati bicarbonat de sodiu cu putin peroxid de hidrogen pentru a obtine o pasta de dinti cu excelente proprietati antiseptice. (Intrebati dentistul cat de des s-o folositi.)

Pentru a preveni infectiile, alegeti o apa de gura din plantele de mai jos. Utilizati-o de doua ori pe zi timp de o saptamana.

  • Ceai de cretusca: pregatiti o infuzie turnand apa fierbinte peste planta si acoperiti timp de 10 minute. Strecurati, raciti si apoi folositi.
  • Ceai de musetel sau de salvie rode.

Abcesele dentare :

Constau in umflaturi dureroase izbucnite din gingie. Cel mai des sunt rezultatul unei igiene bucale defectuoase sau al unei afectiuni a dintelui ori a gingiei. Se trateaza clatind gura cu apa sarata si luand de doua ori pe zi un supliment de vitamina C (1000 mg) cu flavonoide. Si nu uitati, trebuie sa mergeti la dentist cat mai curand.

Maladia gingiilor care se retrag :

Gingiile sanatoase  mentin dintii la locul lor. Daca se inflameaza, gingiile se retrag treptat (gingivita) ceea ce poate duce la desprinderea si chiar pierderea dintilor (periodontita).

Sfaturi pentru spalatul pe dinti :

  • Alegeti o periuta cu peri moi si cu un cap mic, astfel incat sa puteti ajunge la dinti din spate.
  • Spalati-va cel putin de doua ori pe zi, dupa mese.
  • Spalati toate suprafetele dintilor — fata, spate si partile orizontale ale molarilor.
  • Spalati-va dintii intr-o directie, de la gingie spre dinte (de sus in jos pentru dintii de sus si de jos in sus pentru dintii de jos), ca sa nu impingeti placa si resturile alimentare sub marginea gingiei.
  • Pe langa periaj, folositi ata dentara in fiecare zi. Reduce placa, iar particulele de mancare dintre dinti si din jurul gingiilor, acolo unde periuta nu ajunge, sunt astfelindepartate.

Apelati la medic daca :

  • Gingiile va raman inflamate sau continua sa sangereze si dupa tratament.
  • Aveti dureri cand mancati fierbinte sau rece.
  • Aveti zone cu ulceratii pe gingii.
  • Gingiile incep sa se indeparteze de dinti.

Dureri de dinti

Un dinte care doare indica de obicei o carie sau o infectie, ori alta inflamatie in interiorul dintelui ori al gingiei. Aceste neplaceri necesita intotdeauna tratamentul unui stomatolog dar in asteptarea acestuia puteti apela la o varietate de ceacuri traditionale pentru alinarea durerii. Cu ajutorul lor puteti reduce si riscul unor viitoare probleme dentare.

Cauza principala a cariei dentare este tartrul, un strat lipicios de resturi alimentare, saliva si bacterii care se depoziteaza pe dinti. Cum bacteriile din tartru consuma zaliaruri si amidon din particulele alimentare, ele produc un acid care poate distruge smaltul, suprafata protectoare a dintelui. Daca mancarea are adaos de zahar, cantitatea de acid creste rapid si nivelul sau ramane ridicat timp de 25 de minute dupa masa, daca nu este indepartat, de exemplu, prin periaj. Daca mancati des alimente cu zahar, riscati sa suferiti de carii. Cariile avansate, cu cavitati adanci, care permit bacteriilor sa patrunda bine in pulpa dintelui, vor duce in cele din urma la un abces dentar dureros.

Metode preventive pentru dureri de dinti

Mentineti-va dintii sanatosi spalandu-i cel putin de doua ori pe zi, si preferabil de fiecare data and mancati. Folositi zilnic ata dentara pentru a indeparta particulele alimentare si tartrul dintre dinti.

  • Reducand consumul de carbohidrati rafinati (ca zaharul si faina alba). Astfel de alimente ajuta la formarea tartrului si ridica nivelul acidului in gura.
  • Reduced aciditatea excesiva din gura dupa ce mancati, spalandu-va pe dinti sau incheind masa sau gustarea cu alimente antiaacide naturale, cum ar fi alunele si branza. Si clatind pur si simplu gura energic cu apa puteti indeparta resturile alimentare.
  • Beti ceai, care este  sursa buna de fluor mineral ce lupta impotriva cariilor. Cea­iul contine tanin, care poate contribui si el la combaterea activitatii bacteriene.
  • Preveniti activitatea bacteriana clatind zilnic gu­ra cu cateva picaturi de tinctura de smirna intr-un pahar cu apa.
  • Merged periodic la control dentar.

Tratament pentru dureri de dinti

Daca aveti dureri de dinti sau aveti gingiile inflamate si dureroase, merge fi la dentist. Pentru a reduce durerea data de un abces, aplicati o compresa fierbinte 5 minute la fiecare jumatate de ora si clatiti dupa aceea gura cu apa sarata calduta. Poa­te contribui la eliberarea puroiului.
Aromaterapie: Frecati gingia din jurul dintelui cu cateva picaturi de ulei de cuisoare sau de careput. Repetati de cateva ori pe zi. Evitati uleiul de cuisoare pe parcursul intregii sarcini si de carput in primele 20 de saptamani.

  • Chamomilla: pentru dureri de dinti insuportabile, lnrautatite de aer rece si mancare si bautura calda.
  • Magnesia phosphorica: pentru du­reri de dinti ascutite, care se calmeaza la caldura.
  • Belladonna: pentru un abces care creste rapid si arata rosu, este fierbinte si umflat.
  • Puneti un tampon de vata muiat in tinctura de echinacea pe dintele afectat.
  • Mestecati scoarta de frasin galben sau aplicati o pasta, din scoarfa pisata amestecata cu putina apa.
  • Mercurius solubilis: pentru gingii durereoase, care sangereaza. Du­rerea creste noaptea; va este sete; salivati mai mult ca de obicei si aveti respirafia urat mirositoare.
  • Apasati cu degetul mare punctul IG 4 de pe dosul mainii opuse partii gurii unde se afla dintele dureros, in pliul dintre dege­tul mare si aratator.Apasati punctul cam 2 minute. Nu folositi acest punct daca sunteti insarcinata.

Dureri la aparitia dintilor
Multi bebelusi sufera cand le ies primii dinti, perforand gingia, de obicei pe la 6 luni. Ei plang mai mult, au o eruptie in jurul guritei din cauza salivei scurse, dorm prost si vor in brate. Un colacel special pentru mestecat poate ajuta. Incercati sa masati gingia cu varful degetului sau sa folositi unul dintre urmatoareie remedii homeopatice:
Chamomilla: cand copilul este iritabil si are un obraj mai rosu decat celalalt. Dati-i acest leac sub forma de granule, care se dizolva usor in gura.
Pulsatilla: cand copilul vrea in brate si aerul proaspat ii calmeaza durerea.

Alimente bune pentru dinti
Dupa masa, mancati alune sau branza, care neutralizeaza aciditatea, sau un aliment fibros, cum ar fi telina, care indeparteaza tartrul datorita efectului sau usor abraziv.