Un abces dentar este o infectie a gurii, fetei, maxilarului, sau gat care incepe ca o infectie la dinte sau la cavitatea bucala. Aceste infectii sunt frecvente la persoanele cu sanatate dentara saraca si rezulta din lipsa de ingrijire dentara adecvate si in timp util.
Bacteriile de la o cavitate bucala se poate extinde la gingii, obraji, gat, sub limba, sau chiar in maxilar sau in oasele faciale. Un abces dentar poate deveni foarte dureros atunci cand tesuturile se inflameaza.
Puroiul se aduna la locul infectiei si va deveni treptat mai dureroas pana cand se rupe, fie scos pe cont propriu sau este drenat chirurgical.
Uneori infectia poate progresa pana la punctul in care umflarea ameninta ca va bloca caile respiratorii, cauzand dificultati de respiratie. Abcesele dentare pot face, de asemenea, greata, varsaturi, febra, frisoane si transpiratii.
Cauzele abcesului dentar
Cauza acestor infectii este cresterea directa a bacteriilor de la o cavitate existenta in tesuturile moi si oase ale fetei si gatului.
Un dinte infectat care nu a primit ingrijire dentara adecvate poate provoca un abces dentar. Igiena orala deficitara, (cum ar fi lipsa periajului si a atei dentare indeajuns de des) poate cauza carii, care se formeaza in dinti. Infectia, se poate raspandi la gingii si in zonele adiacente si sa devina un abces dentar dureros.
Simptomele abcesului dentar
Simptomele unui abces dentar de obicei include dureri, umflaturi, inrosire a gurii si fetei. Cu o infectie avansat, puteti suferi de greata, varsaturi, febra, frisoane si diaree.
Semnele de abces dentar de obicei includ, dar nu sunt limitate la, carii, inflamarea gingiilor, umflarea orala, sensibilitate la atingere, drenaj puroi, si, uneori, dificultati de deschidere complet gura sau inghitire.
Cand sa solicite asisten?a medicala?
Daca, credeti ca aveti un abces, sunati medicul dentist. Daca nu se poate ajunge la un dentist, mergeti la un spital pentru o evaluare, mai ales daca va simtiti rau.
In cazul in care o infectie devine atat de dureros incat nu poata fi gestionata de medicamente, consultati medicul dentist pentru o evaluare.
Daca aveti febra, frisoane, greata, varsaturi sau diaree ca urmare a unui abces dentar, consultati medicul dentist sau medicul.
Dacã aveti dureri de nesuportat, dificultati de respiratie sau inghitire, oricare dintre simptomele de un abces dentar, atunci cand chirurgia dentista este inchisa, se caute sfatul altui medic.
Examinare si teste
Un medic sau dentist poate determina prin examen fizic, daca aveti un abces golit. Radiografii ale dintilor poate fi necesara pentru a demonstra abcese mici, care sunt in cea mai profunda parte a dintelui. Semne observate de catre medic, incluzand greata, varsaturi, febra, frisoane sau diaree, ar putea indica faptul ca infec?ia a progresat pana la punctul in care se face tot corpul bolnav.
Tratamentul abcesului dentar – ingrijire la domiciliu
Oamenii care au carii sau dureri de dinti poate lua paracetamol sau medicamente anti-inflamatorii, cum ar fi ibuprofenul, dupa cum este necesar pentru ameliorarea durerii.
In cazul in care un abces rupe de la sine, clatiri cu apa calda va ajuta la curatarea gurii si încurajeaza drenajul.
Tratament medical
Medicul dentist sau medicul poate decide sa taie deschis abcesul si sa permita puroiului sa se scurga. Daca abcesul nu se rupe de la sine, acesta este singurul mod an care infectia poate fi vindecata. Pentru Persoanele cu abcese dentare sunt de obicei prescrise calmante si uneori antibiotice pentru a lupta impotriva infectiei. Un abces care s-a extins la etajul superior al gurii sau a gâtului necesita drenarea in sala de opera?ie sub anestezie.
Urmatoarele etape
Tratament adecvat inseamna de multe ori reevaluarea in mai multe vizite, sau trimiterea la un specialist. Cooperarea cu medicul dentist este cea mai buna pentru sanatatea ta si a familiei tale.
Profilaxie
Prevenirea joaca un rol important in mentinerea sanatatii dentare. Periaj zilnic si folosirea atei dentare, si controalele dentare regulate pot preveni aparitia cariilor dentare si abces dentar.
Daca, cariile dentare sunt descoperite timpuriu si tratate prompt, cariile care ar putea dezvolta in abcese , de obicei, pot fi corectate. Evitarea fumatul si consumul excesiv de alcool poate ajuta.
Perspectiva
Prognosticul este bun pentru un abces dentar mic, dupa ce a rupt sau a fost golit. Daca simptomele se imbunatatesc, este putin probabil ca infectia sa se inrautateasca. Buna ingrijire la medicul dentist este obligatorie pentru reevaluarea infectiei si pentru a avea grija de dintele problema.
Abcesele dentare, care s-au extins la etajul gurii sau a gatului poate ameninta caile respiratorii unei persoane si capacitatea de a respira si pot pune viata in pericol daca nu sunt drenate in mod corespunzator.