Persoanele care au suferit diverse boli, cele care practica o alimentatie nesanatoasa, ca si cele care nu pastreza o igiena orala riguroasa sunt predispuse la afectiuni gingivale, cum sunt gingivita si paradontoza. Termenul de „gingivita” desemneaza inflamatia gingiilor. Notiunea de „parodontoza” se refera la inflamatia tesuturilor peridentare, car inconjoara radacinile dintilor.
Simptome
- gingiile sanatoase au o culoare rozalie, o consistenta ferma si margini bine conturate in jurul dintilor. In cazul gingivitei, gingiile se umfla, se inrosesc si devin poroase, sangerand cu usurinta la periaj sau la un simplu control stomatologic.
- cu timpul gingiile atinse de gingivita se atrofiaza, ceea ce expune delicatul cement (stratul de sub smalt) care acopera radacinile dintilor la diverse traumatisme, cum ar fi cele produse de un periaj. Odata lezat acest cement, dentina sensibila de dedesubt este si ea expusa producand dureri, mai ales la frig.
- daca inflamatia nu este stopata, la radacina dintilor se formeaza un buzunaras in care se pot acumula bacterii. Cu timpul, se poate ajunge la resorbtia tesutului osos local sau la cresterea mobilitatii dintilor.
Apelati la medic
- daca simptomele persista mai mult de o saptamana, mergeti la medic. Afectiunea gingivala care nu cedeaza poate fi semnul unei alte boli mai severe.
Cauze
Gingivita este provocata adesea de igiena dentara precara, caz in care placa dentara se poate forma in voie in jurul dintelui. Placa bacteriana produce o varietate de toxine, iar raspunsul organismului la acestea este inflamatia, fie limitata la gingii sau raspandita si spre tesutul peridentar. Printe factorii de risc ai afectiunilor gingiale se numara si dentitia cu diferite deformari, dificil de curatat, fumatul, dereglarile hormonale, unele medicamente sau afectiuni precum diabetul, epilepsia, anemia si leucemia.
Masuri de preveniri ale gingivitei
- curatati-va dintii si gingiile dupa fiecare masa.
- folositi ata dentara sau periute speciale interdentare o data pe zi.
- folositi o apa de gura antibacteriana care sa contina arbore de ceai sau manuka.
- evitati fumatul, mai ales cel de pipa.
- nu scrasniti din dinti.
- mergeti regulat la stomatolog – cele mai multe gingivite se vindeca repede daca se indeparteaza placa dentara.
Chende Elena says:
Buna ziua.In urma cu patru luni de zile am avut realizata o lucrare, am tinut-o in gura partea de sus cam 3 saptamani si nu am avut nici o senzatie. Dupa trei saptamani lucrarea a fost cimentata atat partea de jos cat si partea de sus. In decursul a doua saptamani am avut o senzatie de usturime si disconfort in gura incepand cu partea stanga jos, unde am avut si o interventie chirirgicala, iar apoi treptat s-a extin s la toata gura. Stomatologul care a realizat lucrarea spune ca nu stie ce sa faca deoarece nu a mai intalnit asa ceva. Mentionez ca lucrarea este confectionata din nichel- crom. M adoare si ma ustura gura foarte tare si nu mai stiu ce sa fac. Va multumesc.
lili says:
cam de o luna mi s/a inflamat gingia la un dinte in partea de jos si de atunci parca e tot mai mareparca creste pe langa dinte.medicul a spus ca trebuie sa/mi taie .se poate face la loc?cred ca mi sa misca si dintele.