Despre Cariile Dentare

O cavitate mica formata in smaltul protector al dintelui poate evolua rapid intr-o carie dentara. Daca nu este tratata, dintele incepe sa se strice si pot aparea dureri. Daca infectia se propaga la tesuturile dimprejur se poate forma un abces.

Simptome carii dentare

  • sensibilitate crescuta la cald si la rece a dintelui afectat.
  • durere la contactul cu substante dulci sau acide si ca raspuns la presiune.
  • durere pulsatila.

Apelati la medicul stomatolog
Mergeti la medicul stomatolog imediat ce apare o durere dentara, pentru a scadea riscul aparitiei unei carii.

De ce apar cariile dentare ?

Cariile dentare apar mai frecvent din cauza unei alimentatii bogate in zahar sau daca mancati alimente moi. Igiena dentara precara incaurajeaza dezvoltarea bacteriilor care produc cariile. Printre alti factori de risc se numara dieta saraca in minerale, starea precara de sanatate, stresul si menopauza.

Tratamente naturiste pentru cariile dentare
Pentru indepartarea bacteriilor care populeaza in mod obisnuit gura:
– galbenele – infuzati 5 grame de inflorescente uscate intr-o cana cu apa clocotita timp de 5 minute. Strecurati, raciti si folositi lichidul ca apa de gura sau ca gargara de 3 ori pe zi.
– cimbru – infuzati 2 grame de planta uscata la o cana cu apa clocotita timp de 5 minute, apoi strecurati. Raciti si folositi ca apa de gura de 2 – 3 ori pe zi.
– smirna ticnitura 1:5, o lingurita in apa. Folositi ca gargara de 3 ori pe zi.

Pentru durerile de dinti:
– cuisoare – mestecati cate un cuisor de 3-4 ori pe zi. Alternativ, masati cu o picatura de ulei esential dintele dureros de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile.
– menta – o lingurita de frunze uscate se infuzeaza in 150 ml de apa clocotita timp de 5 minute, apoi lichidul se strecoara.Se raceste si se foloseste ca apa de gura de 2-3 ori pe zi.
– ardei iute – amestecati un varf de cutit de pulbere de ardei cu 25 ml de suc de lamaie, apoi adaugati apa fierbinte si miere dupa gust. Spalati gura cu acest lichid de 2 ori pe zi.
– levanda – puneti 2-3 grame de flori uscate intr-o cana cu apa clocotita. Infuzati timp de 5-10 minute. Raciti, stecurati si folositi ca apa de gura de 2-3 ori pe zi.

Cum putem preveni cariile dentare ?

  • mentineti o buna igiena orala prin spalarea dintilor si prin folosirea atei dentare de 3 ori pe zi – incercati o pasta de dinti care sa contina arbore de ceai sau ulei de eucalipt.
  • folositi o apa de gura antibacteriana cu arbore de ceai sau manuka.
  • mergeti regulat la stomatolog.
  • pastrati o dieta sanatoasa, evitand gustarile cu zahar si racoritoarele indulcite cu zahar.
  • nu lasati resturile unor alimente acide,  ca merele, in gura. Clatiti-va gura cu apa sau spalati-va pe dinti dupa ce mancati.
  • mestecati bine alimentele.
  • trebuie sa stiti ca o cantitate mica de fluor ajuta la protejarea dintilor, insa excesul de fluor poate favoriza aparitia cariilor. Cantitatea prezenta in pastele de dinti fluorate pare sa fie buna si eficienta; cu toate acestea, suplimentele cu fluor (cu exceptia formelor hemeopate) nu sunt recomandate.

…vezi si articolul despre afectiuni gingivale.

https://medicul.net/index.php/stomatologie/afectiuni-gingivale/

0 thoughts on “Despre Cariile Dentare

  • Daca am o masea care a fost rupta de la jumatate, se mai poate face ceva cu ea ?
    As dori sa o „repar” cumva, nu as vrea sa raman fara ea.

  • In perioada in care am fost insarcinata m-am confruntat cu aparitia cariilor. Nu am avut probleme pana atunci cu cariile, cel putin atat de grave.

    Sfatul meu pentru toate mamicile, dati o importanta deosebita alimentatiei bogate in calciu in timpul sarcinii, altfel va vor aparea foarte multe carii.

  • Baiatul meu de 5 ani are probleme foarte mari cu cariile. Nu stiu din ce cauza are dintii foarte sensibili si cu toate ca se spala regulat pe dinti ii tot apar carii.

    Ce pot face ? Imi este frica sa nu se intample la fel si cand ii vor aparea dintii definitivi.

  • Sfatul meu pentru cei care AU dantura sanatoasa si doresc sa o mentina, consumati zilnic inainte de somn cate un mar. Acesta va curata dintii si ii va proteja impotriva cariilor. De asemenea nu uitati de pasta de dinti, ata dentara si apa de gura care trebuie folosite regulat. Va vorbeste un om in varsta de 45 de ani, cu o dantura impecabila 🙂

  • Este adevarat ca unele paste de dinti pot fi chiar ele cauza cariilor ? Citesem niste articole recent si unii oameni incercau sa explice faptul ca cei care produc pasta de dinti o fac cu scopul de a strica dintii consumatorilor, sau ceva de genul. Stiu ca pare copilaresc, dar e o intrebare care ma apasa 😀

  • Chiar daca nu e prea elegant sa dai intr-una din falci, guma de mestecat fara zahar este o binefacere pentru dinti. Ea creste productia de saliva, ceea ce stopeaza efectul acizilor proveniti din mancare.

    Resturile alimentare sunt eliminate inainte de a se forma carii, iar mineralele continute in saliva ajuta la intarirea dintilor. Specialistii recomanda guma de mestecat cu xylitol (scrie pe ambalaj). Ideal ar fi ca guma de mestecat sa fie folosita dupa masa si sa ramana in gura circa 20 de minute.

  • O fi guma de mestecat un mijloc de inlaturare a cariilor insa are alte efecte nefaste asupra stomacului. Pentru a preveni cariile dentare utilizati metodele atestate stomatologic : pasta de dinti, ata dentara, apa de gura si vizite la medicul stomatolog din 6 in 6 luni, sau ori de cate ori observati o mica carie, un mic punct negru pe masele sau dinti (este mult mai usor de tratat o carie cand este la inceput decat cand se foarmeaza un adevarat crater).

  • @cornelush. Nu faceti confuzii.
    Dirizana nu a spus ca guma de mestecat inlatura cariile, ci ca prevenie aparitia lor mai mult sau mai putin.

  • pentru prevenirea cariilor incercati urmatoarea cura : spalati-va dintii de 2 ori pe zi cu un amestec de 1g de pulbere de coada calului si 1/2 lingurita de mere. este un leac naturist care a dat roade de-a lungul timpului 🙂

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *