Ce este glosita ?
Glosita este o inflamatie a mucoasei limbii care se poate manifesta prin congestie, tumefactie, durere sau ulceratii, vezicule acoperite cu membrane fibrinoase alb-cenusiu ca si in somatite. Orice boala generala are o manifestare clinica si pe mucoasa limbii, de aceea orice medic cerceteaza si limba ca in bolile infectocontagioase febrile. Limba saburala nu poate fi considerata glosita, ci numai o lipsa de curatiere a fetei dorsale a ei, acoperita cu papile fungiforme (asemanatoare ciupercilor), care nu mai sunt spalate de saliva, redusa in aceste boli.
Cand reactia de aparare a organismului slabeste in diversele boli generale, apar glositele datorita inmultirii foarte mari a microbilor ce nu mai pot fi neutralizati de saliva redusa si saraca in substante antiseptice sau bacteriostatice (lyzozim).Ulceratiile pe limba pot aparea insa si prin traumatizarea mucoasei de un rest radicular, un croset sau o margine taioasa a vreunui aparat ortodontic sau a unei proteze dentare defectuase. Cand infectia patrunde sub mucoasa linguala apare un abces lingual, care se manifesta ca o umflatura foarte dureroasa si fluctuenta. Sunt ulceratii linguale ce se datoresc unor infectii cronice (sifilis, tuberculoza, micoza, cancer), ale caror diagnostic poate fi facut numai de un specialist stomatolog.
De ce apare glosita ?
Uneori fata dorsala a limbii apare brazdata de santuri adanci neregulate, cand vorbimd e o glosita plicaturata, boala ereditara. Alteori pe aceasta fata pliacturata apar zone congestive ce se descuameaza spre varful limbii; vorbim atunci de glostita exofoliatrice, cand la factorul genetic se adauga si cel infectios. La copiii care iau antibiotice „per os”, se observa aparitia pe fata dorsala a limbii a unei zone negre pe care papilele falimentoase sunt hipertrofiate, dand aspectul unei limbi cu par negru. Aceasta forma de glosita se datoreaza cresterii unei ciperci pe fata dorsala a limbii spre baza ei, producand si o inflamatie a papilelor. Orice leziune pe suprafata limbii care nu se vindeca in timp de o saptamana ne obliga sa consultam medicul.
Cand constatam ca mucoasa limbii este congestionata sau ulcerata, trebuie sa acordam mai multa atentie igienei bucale, efectuand o mai atenta spalare a dintilor si o clatire prelungita cu apa calduta. Nu se recomanda badijonarea leziunilor limbii cu diferite substante, fara sa avem avizul unui medic.