Masuri care previn problemele dentare

Este un lucru stiut ca dintii trebuie spalati de doua ori pe zi, dimineata si seara. Din pacate, nu toata lumea pune in plicare recomandarea medicilor stomatologi, iar multi dintre cei care respecta aceasta recomandare nu folosesc o tehnica potrivita. Periajul maselor trebuie sa se face prin miscari de la radacina spre zona libera, atat pe partea aflata in contact cu obrajii, cat si pe cea interna.

Ata dentara, de doua ori pe zi

Un obicei de ingrijire esential, dar frevent omis este acela de a folosi ata dentara. Ea ajuta la eliminarea resturilor alimentare de dimensiuni foarte mici ramase in spatiile dintre dinti. SUb actiunea salivei, aceste resturi se descompun in substante ce afecteaza smaltul dintelui si gingia daca nu sunt indepartate. Ele pot fi vinovate de respiratia urat mirositoare si duc, in timp la depunerea de tartru si la aparitia cariilor si gingivitei.

Ata dentara cerata se utilizeaza dimineata si seara, inainte de periaj. Astfel 30 cm de fir se ifnsoara, la capete, pe degetele artatatoare sau mijlocii. Se ghideaza cu ajutorul degetelor mari, de jos in sus, prin miscari blande, pentru a se evita ranirea gingiei.

Vizita la stomatolog, la fiecare 6 luni

Pentru a depista din timp anumite probleme, cum ar fi cariile dentare,  depunerile de tartru, afectiunile gingiei, este nececsar un consult stomatologic de rutina o data la sae luni sau, cel putin, anual. Cu cat problemele dentare sunt descoperite si tratate meai de vreme cu atat durata tratamentului este mai scurta si costul lui este mai mic, iar vindecarea este mai usoara.


Problemele dentare au tratamente specifice

Persoanele cu probleme dentare de tipul dintilor sensibili, gingiilor sensibile sau parodontozei (retragerea gingiei si dezgolirea radacinii dintelui) trebuie sa urmeze cateva reguli speciale de ingrijire zilnica. De exemplu, cei cu sensibilitate dentara trebuie sa evite consumul de lichide reci, fierbinti sau acidulate, precum si de dulciuri concentrate. Ele isi pot aplica acasa geluri speciale desensibilizante, in mulaje numite gutiere, care se realizeaza doar in cabinetele stomatologice. De asemenea, trebuie sa foloseasca o pasta de dinti care contine, pe langa fluor, si nitrat de potasiu. Este bine de stiut ca pasta cu efect de albire a dintilor contine substante abrazive, ca bicarbonatul de sodiu, ce pot provoca leziuni la nivelul gingiei. De aceea, aceasta pasta nu e indicata persoanelor cu gingivita, afectiune in care gingiile sangereaza la periaj.


*** Detartajul previne cariile si infectiile

O metoda foarta importanta de prevenire a problemelor stomatologice este detartrajul, indicat o data pe an. Acesta se face numai in cabinetele stomatologice si presupune indepartarea tartrului de pe zona de contact ditnre dinte si gingie, fie manual, fie cu aparatul de detartraj cu ultrasunete. Dispozitivul curata tartrul cu ajutorul unor vibratii scurte si rapide, in combinatie cu jet de apa. In timp, tartrul ataca smaltul si paote duce la retragerea gingiei, la infectii (gingivita) si la sensibilitatea dentara.

One thought on “Masuri care previn problemele dentare

  • Cine isi doreste dinti sanatosi si puternici trebuie sa se spele pe dinti de 2 – 3 ori pe zi, sa curate intervalele dintre dinti cu ata dentara si sa se duca la dentist cu regularitate. Igiena gurii este este de maxima importanta deoarece cariile, gingiile inflamte sau mirosul neplacut (halena) sunt determinate de bacterii.

    Impotriva acestora si impotriva durerilor de dinti exista o sumedenie de remedii naturale..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *