Ce este parodontita? Este o boala cu aspect inflamatoriu a suportului ce de sustinere a dintilor, boala care provoaca distructii rapide si inegale dar profunde ale suportului parodontal. Aceasta este de mai multe tipuri: parodontita usoara, parodontita moderata, parodontita severa. Parodontita juvenila este o forma de parodontita severa ce progreseaza rapid si este foarte destructiva, pacientul sfarsind prin pierderea dintilor inca de la inceputul varstei adulte sau chiar mai devreme.
Parodontita juvenila este o afectiune rar intalnita, atingand un procent de 0,06–0,22% din copiii intre 14 si 25 ani. Aceasta afectiune are doua forme: forma localizata – afecteaza incisivii centrali si molarii primi (atat la mandibula cat si la maxilar) si forma generalizata – afecteaza toti dintii din cavitatea orala.
Simptomatologia in parodontita juvenila:
28
1. atinge persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 de ani;
2. prezenta caracteristicilor de risc
3. nu exista factori ce duc la retentia placii bacteriene;
4. prezenta placii bacteriene si a tartrului dentar este scazuta sau lipseste;
5. se intalnesc leziuni ce sunt localizate intai la nivelul primilor molari si incisivilor;
6. se intalneste o flora microbiana tipica, bogata in Capnocytophaga gingivalis si A. actinomycetemcomitans.
In plus, dintii incep sa aibe o mobilitate ce depasesc limitele fiziologice. Acest lucru se datoreaza diminuarii suportului osos, ducand totodata la tulburari ocluzale foarte importante. La masuratoare, pungile parodontale ajung uneori pana la la apex au o adancime de pana la 6 mm.
Acest tip de afectiune parodontala este deobicei diagnosticata in cabinetul stomatologic, in timpul unor controale de rutina sau pentru tratarea unor carii sau dureri dentare iar tratamentul este de lunga durata.