Ce este cancerul ?

Cancerul

Denumirea generica de cancer acopera o multitudine de afectiuni caracterizate prin cresterea si diferentierea necontrolata a celulelor. in lipsa tratamentului, acest proces duce in general la decesul pacientului. in fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane de cazuri noi de cancer.

Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate, incidenta (numarul de cazuri noi pe o perioada de timp) si prevalenta (numarul total de cazuri) acestei afectiuni fiind in crestere. Desi se descopera mereu noi tratamente ce au la baza mecanisme de actiune inovatoare, necesitatile medicale in acest domeniu ramân in continuare imense.

Tendintele noi in tratamentul cancerului urmeaza modelul medicamentelor antivirale si antibiotice, in care terapia combinata, impotriva unor tinte foarte precise, poate imbunatati rezultatul terapeutic. Lider in domeniul medicamentelor adresate cancerului, compania Roche este ferm implicata in descoperirea de noi medicamente eficiente pentru tratamentul diverselor tipuri de cancer.

Cancerul poate fi diagnosticat prin mai multe metode, dintre care mentionam:
· Examinarea la microscop a unui frotiu de sânge (hemoleucograma)
· Determinarea proteinelor si a imunoglobulinelor (anticorpi) din sânge
· Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
· Identificarea infectiilor virale (serologia virala)
· Examinarea la microscop a unei probe de tesut dintr-un ganglion limfatic
· Examinarea unor esantioane de maduva osoasa sau din organele interne (biopsie)
· Examinarea lichidului cefalorahidian (punctie lombara)
· Vizualizarea directa a interiorului organelor abdominale (endoscopie)
· Examinarea citogenetica a cromozomilor (metoda de detectare a anomaliilor cromozomiale folosind un microscop cu fluorescenta)
· Imagistica prin ultrasunete, tomografie computerizata sau rezonanta magnetica nucleara

Tehnicile moderne de imunodiagnostic folosesc reactii specifice cu anticorpi pentru a identifica cu precizie celulele canceroase. Aceste teste fac posibila evaluarea succesului terapeutic al unui anumit medicament, imbunatatind astfel sansele de vindecare.

One thought on “Ce este cancerul ?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *