Depresia Anului Nou iti face probleme? Iata 5 metode de rezolvare

depresie de anul nou Depresia provoaca probleme unei parti insemnate a populatiei mai ales in preajma Sarbatorilor de Iarna si a trecerii intr-un nou an.

Intr-un fel e explicabil pentru ca sfarsitul unui an si inceputul altuia e prilej de evaluare si de planuri noi. Trebuie sa analizezi un pic ce anume a mers sau nu in anul care se incheie asa incat sa stii ce trebuie sa rezolvi in decursul anului care incepe. Asadar, e necesara o evaluare. Dar asta e partea cea mai grea: “n-am slabit 15 kg asa cum mi-am dorit”, “n-am castigat asa de multi bani precum imi propusesem”, “n-am fost promovat la serviciu” si alte lucruri, mai mari sau mai mici a caror nereusita ne intristeaza. Mai exista si varianta in care am raspuns “da” la tot ce ne-am propus si ne ingrijoram ca anul urmator nu vom mai putea fi la fel de performanti.

Autocritica repetitiva ne face rau

Daca ne-am opri la analiza si concluzie, n-ar fi asa rau. Dar devenim autocritici. Practic, ne punem niste ochelari care altereaza perceptia pe care o avem cu privire la lucrurile care au fost in anul trecut sau care urmeaza sa se petreaca in anul care abia incepe. Chiar daca n-am vrea sa procedam asa, suntem puternic influentati de media si de societate in general incat mergem si noi cu turma, cum se spune. E clar ca unele lucruri n-au mers din cauza noastra: ca n-am gandit suficient, ca n-am planificat, ca n-am reactionat suficient de repede, etc. Dar sunt si o multime de variabile asupra carora nu avem niciun control. Cu acestea in mod clar nu trebuie sa ne impovaram in mod inutil. Daca petreci in mod repetat timp cu analizele anului si nereusitele avute, e vorba de o forma de depresie.

Depresia Anului Nou si simptomele sale

Atitudinea

  1. Ai un stil negativ de a face fata problemelor – Toata lumea are probleme. Unii au probleme mici, altii probleme mari. Conteaza foarte mult atitudinea pe care o ai in fata problemelor, pentru ca ea indica si rezolvarea acestora. Daca stilul tau este unul negativ inseamna ca va dura mult pana vei reusi sa iesi din acest cerc vicios si implicit pana cand vei gasi o cale de rezolvare. Nu lasa dificultatile sa te sece de energie, foloseste-le pentru dezvoltarea ta emotionala, umana. Gandeste-te ca o dificultate are menirea de a te intari, de a te face sa devii inventiv si creativ si ca sigur are rezolvare. Ca lucruri bune si folositoare vor iesi din aceasta situatie dificila in care te afli.
  2. Esti pesimist si critic cu privire la tine insuti/insati – Nu stica sa-ti faci din cand in cand autocritica. Adica sa recunosti cinstit fata de tine si cei apropiati ca o mai dai si in bara. Cu totii gresim. Dar daca te concentrezi pe greseli, deficiente si neajunsuri e ca si cum ti-ai taia creanga de sub picioare. Depresia va invinge in aceasta batalie. Ai nevoie de tine ca sa mergi inainte, nu-i asa? Accepta greselile, cauta rezolvari in mod constructiv si… mergi inainte!

Comportamentul

  1. Ganditul repetitiv merge mana in mana cu depresiadaca stii ca esti predispus la depresie din diverse motive, evita sa te gandesti repetitiv la probleme. Asa nu vei face altceva decat sa iti adancesti depresia, nu sa gasesti solutii la problemele prezente.
  2. Daca ti-ai dat seama ca ai devenit repetitiv – opreste-te!  Este un semnal pe care trebuie sa-l iei in serios. Opreste-te. Gaseste lucruri placute si folositoare de facut. Fa treburi gospodaresti, fa sport, intalneste-te cu familia si prietenii in locuri interesante. Gaseste-ti un hobby nou.
  3. Iti disturba atentia de la prioritatile curenteIntr-o astfel de ipostaza nu te mai poti concentra la treburile pe care le ai de facut. Poate ca esti la munca, poate ca esti in vacanta dar ai o multime de lucruri de facut. Daca intr-o singura zi ti-ai pierdut focalizarea din cauza gandurilor repetitive legate de ce n-ai reusit sa faci in anul care a trecut, fa-ti o lista de prioritati si tine-te de ea cu rigurozitate. La sfarsitul zilei vei prea obosit pentru ganduri nefolositoare.

Iata ce poti face

Gandeste cu folos: 

  1. Anticipeaza – daca ai patit-o in anii trecuti poti preintampina problema anul asta, o poti minimiza. Nu lasa lucrurile de rezolvat pe final de an. Lucreaza la modul tau de a fi in fiecare zi. Traieste constient ca fiecare lucru pe care il faci are niste consecinte in viata ta. Unele bune, altele mai putin bune. Dar ai puterea de a schimba o mare parte din lucrurile acestea rele sau daunatoare. Fa tot ce poti tu mai bine pentru ca la sfarsitul anului sa nu ai regrete. Atunci cand stii ca ai facut tot ce ti-a stat in putinta, critica si vinovatia nu vor mai avea putere asupra ta.
  2. Pune intrebarile corecte – “De ce eu?” este o intrebare gresita. Inseamna ca te vaicaresti, ca nu lupti cu depresia. Daca te intrebi “De ce?” inseamna ca vrei sa afli care sunt cauzele lucrurilor rele sau nereusitelor din viata ta. Intrebarea buna te va conduce catre un raspuns bun. Acest fel de autoanaliza este constructiv, te face sa vezi ceea ce poti schimba tu. Cu exactitate ce se afla in puterea ta. Si, desigur, variabilele de care trebuie sa fii constient. Alte exemple de intrebari bune sunt: „Cu ce contribui eu la starea mea?”,  „Ce imi place si ce anume as schimba la viata mea?”. Cautarea raspunsurilor e un bun prilej sa vezi ca e nevoie sa-ti faci ordine in ganduri. Sa stii exact ce vrei. Asa iti poti face un plan practic de actiune.

Pune in aplicare ce-ai decis: 

  1. Treci la actiune – Nu te ajuta prea mult daca doar stai si te gandesti la ce n-a mers. Gandeste-te, evalueaza cat mai obiectiv si treci la treaba. Toate lucrurile acelea bune care doresti sa ti se intample pornesc de la tine. Tu le initiezi, tu le concepi, tu muncesti la ele, tu le prioritizezi. Hai, spor la treaba!
  2. Fa-ti planuri concreteSunt persoane care fac planuri pe care nu le implinesc niciodata. De ce? Pentru ca planurile sunt bune pe hartie, nu sunt practice. Nu au scopuri rezonabil de atins. Poti sa-ti propui sa construiesti o masina de ultimul tip in propriul garaj si fara un buget alocat, dar vei reusi sa implinesti un asemenea plan? E cel putin fantezist si copilaresc.
  3. Ajusteaza-ti asteptarile – Daca te astepti ca in noul an sa fii declarat angajatul anului, sa ti se tripleze leafa si sa primesti ca prima o vacanta in Caraibe, risti sa fii dezamagit. Ajusteaza-ti asteptarile in functie de contextul in care traiesti. Fii pregatit sa faci eforturi pentru a reusi, pentru a-ti atinge visul si pentru a-ti implini planurile. Lucrurile bune nu se petrec peste noapte. Daca asa ar sta lucrurile nici nu te-ai bucura prea mult cand ti-ar reusi ceva.

Dupa cum vezi nu e chiar asa de greu sa eviti aceste probleme sau sa te recuperezi in cazul in care ti-au dat ceva batai de cap in trecut. Dar daca simti ca esti depasit, fa-ti programare la un cabinet psihologic pentru psihoterapie.

Articol furnizat de Psiholog Simona Jeles.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *