Lipsa activitatii fizice

Una dintre problemele zilelor noastre este lipsa activitatii fizice si alimentatia nesanatoasa. Si, aceasta, din pacate, indiferent de varsta. Potrivit Societatii de Endocrinologie, peste 40% dintre copii Romaniei sunt supraponderali. In privinta adultilor situatia e si mai grava, peste 60% din populatie fiind supraponderala, jumatate din acestia atingand stadiul de obezitate. Dupa cum se stie, indicele masei corporale  la adulti se calculeaza dupa formula greutate/inlatime la patrat, un indice mai mare de 25 fiind ingrijorator. Si, cu toate acestea, dupa cum vom vedea, noi romanii nu stam cel mai prost la acest capitol. Pe plan european si mondial se fac fel de fel de studii si concluzia la care se ajunge, de regula este aceea ca nu se face suficienta miscare si, in plus ne supraalimentam. Si, din pacate, noi adultii, independent de vointa noastra, din pacate „promovam” in cazul copiilor nostri stilul de viata sedentar si alimentatia nesanatoasa.

Nu constituie o noutate, insa, cei mai multi adolescenti nu fac exercitii fizice sau nu mentin o dieta sanatoasa, au precizat cercetatorii care au analizat dieta si timpul pentrecut prin activitati sportive la 878 de adolescenti cu varste cuprinse intre 11 si 15 ani, in Spania. Cercetatorii au descoperit ca aproape 80% din adolescenti prezitna riscuri comportamentale in ceea ce priveste dieta.

Folosind masuri fizice si examinari tehnice, cercetatorii au urmarit patru tipuri de comportamente la adolescenti : activitati fizice, timpul petrecut in fata televizorului, caloriile consumate, consumul zilnic de fricte si legume. Mai mult de 55% din adolescenti nu au o activitate fizica de baza de 60 minute pe zi, dar oricum baietii au astfel de preocupari mai mult decat fetele, respectiv 59% fata de 34%.

Aproxiamtiv 30% din adolescenti petrec in fata televizorului mai mult de 2 ore, doar 12% dintre adolescenti mananca cinci sau mai multe fructe pe zi, iar doar 2% dintre adolescenti au o activitate fizica de baza, a spus Dr. Alvaro Sanchez Perez de la Basque Health Service Osakidetza, Bilbao. Cercetatorii au identificat si indicii potrivit carora sanatatea comportamentala a adolescentilor se leaga de cea a parintilor. De exemplu, se considera ca multe fete care au un parinte ce a fost fumator in trecut sau este fumator in prezent au un risc comportamental sa crescut fata de acest obicei.

Revenind la statistici, avem si vesti oarecum imbucuratoare, Romania este tara cu cei mai putini barbati obezi din Europa, cu o rata de doar 7,7% din totalul populatiei masculine, potrivit unui studiu al Euorostat, biroul european de statistica, dat publicitatii la inceputul acestui an. Deci una calda una rece. Cu supraponderalii ne situam in top, cu obezii mai linistitor, pe undeva pe la sfarsitul clasamentului.

Ce este de facut pentru ca urmatoarele generatii sa se bucure de mai mutle sanatate, in primul rand ?
Raspunsul ni-l da tot autorul studiului amintit, efectuat recent In Spania. Doctorul Sanchez Perez precizeaza ca promovarea unui stil de viata sanatos la adolescenti, insemnand o dieta sanatoasa si practicarea exercitiilor fizice, reprezinta o prioritate.

In acest context, practicarea exercitiilor de culturism-fitness, a exercitiilor cardiorespiratorii, care nu presupun existenta unor calitati neuromotarii de exeptie, indiferent de varsta, sex, activitate profesionala, reprezinta o oportunitate de care trebuie sa ne bucuram cu totii. Pe langa miscare, un rol major dupa cum mai spuneam revine unei diete sanatoase, echilibrate si, un „aliat” al dietei il reprezinta administrarea suplimentelor alimentare care au menirea de a ne completa dieta, si in acelasi de a ne ajuta sa ne atingem mai repede obiectivele propuse, respectiv scaderea in masa corporala, si pe seama arderii grasimilor corporale, cresterea masei musculare, si, in tprimul rand asigurarea tuturor macronutrientilo, mineralelo, oligoelementelor si vitaminelor, de care organismul are nevoie. Cu alte cuvinte, suplimentele alimentare au o pondere insemnata, in ceea ce cu totii, indeobeste numim, dieta sanatoasa, echilibrata specialistii in domeni recomandand cu incredere Slim&Fit – Produs de Slabit.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.