Studiu IMAS realizat la solicitarea Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania
Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta impotriva Cancerului, marcata anual la data de 4 februarie, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer impreuna cu IMAS a realizat un sondaj de opinie referitor la nivelul de informare a oamenilor despre cancer, cunoasterea modalitatilor de prevenire precum si la perceptiile acestora cu privire la tratarea acestei maladii.
Rezultatele studiului au aratat ca aproape jumatate dintre persoanele intervievate considera gradul lor de informare cu privire la cancer, ca fiind unul de nivel mediu. Sondajul a relevat faptul ca nivelul de informare este mai ridicat in randul persoanelor de gen feminin si al celor cu educatie superioara. Pe de alta parte insa, tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 29 ani se considera mai degraba neinformati cu privire la aceasta afectiune.
Dintre persoanele care au avut cazuri de cancer in familie, 35% se considera informate in ceea ce priveste cancerul.
Respondentii care nu au avut in familie persoane bolnave de cancer se pozitioneaza mai degraba catre mijlocul scalei de evaluare, fapt ce indica un nivel mediu de informare referitor la cancer.
Studiul realizat de IMAS la solicitarea FABC a evidentiat faptul ca termenul de „cancer” este adesea asociat cu o boala incurabila, care nu poate fi tratata. Pentru 18% dintre respondenti, cancerul inseamna moarte sigura. Doar 10% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca aceasta boala poate fi tratata. Pe de alta parte, 64% dintre respondenti considera ca exista intr-adevar stadii ale bolii in care cancerul se poate trata.
Persoanele peste 45 ani considera cancerul o boala foarte grava, care nu poate fi tratata. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 de ani sunt si mai neincrezatori in sansele de vindecare ale unui bolnav de cancer, 31% dintre acestia asociind cancerul cu moartea sigura.
in ceea ce priveste controlul preventiv la medic, mai mult de o treime dintre persoanele care au sau care au avut cazuri de cancer in familie au declarat ca merg la medic pentru un control preventiv, mai rar de o data pe an. Persoanele de gen feminin si cele cu varsta peste 60 de ani se prezinta mai frecvent la medic pentru controale de rutina.
71% dintre persoanele intervievate au afirmat ca s-au informat despre prevenirea si tratarea cancerului. Principalele surse de informare sunt emisiunile de televiziune, materialele informative si presa scrisa.
Se poate afirma ca oamenii sunt optimisti in ceea ce priveste tratarea cancerului in viitor prin diverse metode terapeutice. Astfel, 69% dintre subiecti au declarat ca s-ar putea trata cancerul in Romania, daca boala este diagnosticata in faza precoce si daca exista aparatura. Aceasta opinie este impartasita in mai mare masura de persoanele cu varsta intre 45 si 59 de ani. Tratamentul in strainatate este considerat a doua optiune pentru vindecarea cancerului. Tinerii sunt mai inclinati sa opteze pentru varianta de tratament in afara tarii.
Studiul a fost realizat pe un lot de 150 de persoane adulte din 73 de localitati urbane, in 37 de judete.