Alcoolul si tutunul

Alcoolul si tutunul parti din viata noastra

Alcoolul si tutunul au patruns adanc in viata omului contemporan. Consumatorii de alcool si tutun, la scara intregului glob se numara cu sutele de milioane. Implicatiile pentru sanatate ale alcoolului si tutunului sunt in linii generale cunoscute dar nu intotdeauna acasta cunoastere are si suficienta forta spre a determina un comportament rational. Prin influenta deloc neglijabila pe care o exercita asupra starii de sanatate a omenirii, alcoolul si tutunul ridica o problema de ampla rezonanta, asupra careia se concentreaza fortele unui mare numar de savanti din toate tarile lumii.

Intr-un mod desigur mult mai circumscris, aceiasi problema a atitudinii fata de alcool si tutun se ridica si in fata fiecarui om, luat in parte. Fapt este ca suntem cu totii necontenit supusi tentatiei din partea produselor alcoolice si de tutun, care ni se ofera din toate partile sub o intinsa gama de varietati, una mai atragatoare ca alta.

Abstinenta la alcool si tutun

Prohibitia s-a vazut cat valoreaza, din experienta tarilor in care a fost incercata. A proclama abstinenta totala ar insemna de asemenea a veni cu o solutie falsa, incapabila de a rezista la realitatile vietii. De fapt, abstinenta, nici nu corespunde unei veritabile necesitati decat in anumite cazuri de boala, cand interdictia statuala de medic devine categorica si nu poate fi incalcata decat cu pretul unor grave riscuri. Si atunci ?

Raspunsul care pare cel mai valabil este ca problema, pe plan individual, are tot atatea solutii cati oameni exista pe lume. Fiecare om are modul lui de viata, poseda particularitatile proprii numai organismului sau si care il deosebesc de toti ceilalti oameni. Aceasta inseaman ca fiecarui om ii revine sa-si rezolve (dar nu sa o lase nerezolvata sau sa o ignore) problema atitudinii fata de alcool si tutun, potrivit cu aceste particularitati si in primul rand cu capacitatea de rezistenta ao rganismului sau.  Asadar in locul solutiilor „standard” sa ne multumim cu cateva criterii de orientare.

0 thoughts on “Alcoolul si tutunul

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *