Dependente

Comportament necontrolat, dependenta fizica sau emotionala se mai numeste si adictie. Poate fi vorba de dependenta de o substanta – un drog sau alcool – ori de o activitate, de pilda mancatul in exces sau jocurile de  noroc. Exista cateva tratamente simple care pot ajuta la debransarea de aceste obiceiuri. Dependentele grave neceista insa de multe ori ajutorul unui specialist.


Daca asociati o activitate cu placere, cu eliberarea de stres sau de sentimente neplacute, va puteti obsinui sa recurgeti la ea oricand simtiti nevoia s-o faceti sau cand treceti prin clipe dificile. Unele dependente, acum ar fi fumatul sau batutul in exces dauneaza organismului. Insa un obciei care devine trasatura dominanta a vietii paote avea un efect nociv asupra sanatatii fizice si psihice si paote fi periculos chiar si pentru cei din jur.

Substante precum narcoticele sau nicotina creeaza foarte usor dependenta fizica. Cercetatile arata ca unii oameni nsunt mai predispusi genetic la dependenta, pentru ca au un echilibru aparte al substantelor chimice in creier. Depresia sau anxietatea, de exemplu, pot fi asociate unui dezechilibru al neurotransmitatorilor (cum ar fi serotonina) si al hormonilor (ca adrenalina) care creste probabilitatea transformarii poftelor in dependente. Totusi, influientele sociale, emotionale soi comportamentale sunt si ele importante. Cu hotarare, consecventa si sustinere, formele de comportament adictiv pot fi deseori schimbate.

Metode de prevenire a dependentelor

Daca sunteti inclinat catre dependenta, incercati sa recunoasteti semnalele de alarma si gasiti alternative, moduri de comportament mai putin autodistrugatoare. De pilda, daca aeactionati la depresie sau stres luand un pahar cu alcool, o tigara sau un biscuit, trebuie sa aflati o cale mai buna de a va satisface nevoile de baza si de a tine stresul sub control.
Tratamentul dependentelor

Terapie de grup : interesati-va ce terapii de grup exista pentru depenendenta de care suferiti. Binecunoscutul program in 12 etape al Alcoolicilor Anonimi de exemplu, a fost adaptat si la alte tipuri de dependente.

Yoga si meditatie : studiile arata ca exercitiile yoga, meditatia si vizualizarea pot ajuta la intreruperea dependentelor si la dobandirea unei atitudini mai benefice pentru sanatate.  O lectie zilnica de exercitii de yoga, de exercitii de respiratie si relaxrea poate sa va calmeze,  sa va reduca simptomele de sevraj si sa va intareasca vointa. Imbunatatind starea de spirit si redant increderea in sine, exercitiile sunt arme puternice de lupta impotriva dependentei.

Alte terapii : apelati la ajutorul unui specialist in tehnici cognitive, care va va ajuta sa intelegeti ce faceti si din ce motiv sa descoperiti alte modalitati de a atinge aceleasi scopuri si de a satisface aceleasi nevoi. Chiar daca dependenta nu se datoreaza stresului, terapia poate fi de ajutor. Acupunctura, hipnoterapia si biofeedback-ul pot da si ele rezultate bune.

Masajul de relaxare impotriva dependentilor

Automasajul poate contribui la diminuarea efectelor sevrajului si calma incordarea, atunci cand iccercati sa rezistati adictiei.

1 . Asezati-va confortabil si masati labale picioarelor cu o lingura de ulei de migdale dulci amestecat cu 2 sau 3 picaturi de ulei de levantica, geranium, neroli sau iasomie.

2 . Cu acelasi amestec masati-va partea de jos a picioarelor cu miscari prelungi, incete, pornind de la glezna si pana la genunchi.

3 . Ungeti-va usor fata si gatul cu o crema hidratanta.

One thought on “Dependente

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *