Masturbarea la copii

Copiii care se masturbeaza au tendinta sa practice obiceiul in mod excesiv, aproape automat, fara control. Din aceasta cauza ei ajung usor la surmenaj, le scad vointa si capacitatea de munca fizica si intelectuala, memoria lor devine greoaie, apetitul diminua si slabesc in greutate.

Daca ne indoim ca semnele de mai sus tin de masturbatie si in cazul cand anamneza nu ne poate preciza practicarea obiceiului, atunci se recomanda supravegherea copilului in timp. Ulterior, daca prin examinarea organelor lui genitale constatam ca acestea sunt congestionate si iritate, iar penisul usor decalotabil si uneori in semierectie, atunci se suspecteaza masturbatia.

Adolescentii si masturbarea

Adolescentul care se masturbeaza este retras si nu se apropie de sexul opus, il priveste cu indiferenta, iar atunci cand indrazneste sa se apropie, mai ales daca partenerul nu corespunde imaginatiei sale, el ramane deceptionat.

La adulti actele de masturbatie din timpul pubertatii se raresc ; indivizii care se masturbau isi reiau activitatea sexuala normala odata cu casatoria si cel mult se vor masturba numai ocazional, in mod compensatoriu sau din dorinta de a imbogati coloritul vietii lor intime. Ei devin pretentiosi in alegerea partenerei sau a partenerului. Deoarece inca din perioada exclusiva a masturbarii aveau o anumita imagine a tipului ideal al sexului opus, ei nu renunta si cauta asemenea tipuri.

O parte dintre cei care practica masturbatia insa isi continua obiceiul si in viata adulta si acestia sunt candidati la impotenta sexuala functionala prin timiditatea lor, prin complexul de inferioritate, iar prin teama infiltrata de literatura pseudostiintifica ei pot deveni cu adevarat impotenti.

Din cauza indiferentei pentru sexul opus, se pot ivi orientari deviate ale actului sexual catre acelasi sex si, in anumite conditii, poate sa apara dorinta de perversiuni sexuale.

Prevenirea masturbarii

Regimul de viata si igiena corporala au o importanta deosebita in prevenirea masturbatiei. Viata in aer liber, practicarea culturii fizice si a sportului, cat si a intrecerilor sportive calesc organismul si ii dezvolta, in mod armonios, calitatile fizice si psihice. Un regim de viata echilibrat, fara excese fizice si intelectuale, cu asigurarea unei odihne corespunzatoare, este de asemenea necesar. Gimnastica de inviorare de dimineata distrage atentia de la preocuparile sexuale.

Imbracamintea tinerilor, in special cea care acopera organele genitale, va fi lejera. Pantalonii si lenjeria prea stramte la baieti au efecte excatante. Excatabilitatea mecanica pe care o produc in mod permanent asupra organelor genitale duce la trezirea timpurie a instinctului sexual si a preocuparilor sexuale. Manifestarile de neliniste si grija exagerata a unor parinti privind sexualitatea copiilor fac sa le atraga atentia asupra organelor genitale si astfel se trezeste in ei interesul si curiozitatea fata de problemele sexuale.

Igiena corporala generala si in special cea locala a organelor genitale, contribuie mult la pastrarea sanatatii si il ajuta pe tanar sa se fereasca de practicarea masturbatiei. Dusurile reci si baile generale au un efect tonifiant si sedativ asupra organismului, iar spalarea organelor genitale externe inlatura factorii iritanti si excatanti locali, care rezulta din secretiile fiziologice. Excesul de igiena corporala, insistarea exagerata asupra organelor genitale au un efect invers, de excatant al sexualitatii puberului.

Unele sporturi, ca ciclismul si calaria, nu sunt nocive daca se respecta normele si regulile exercatiului si daca nu se practica in exces. Alimentatia are rolul ei in ce priveste prevenirea masturbatiei. Trebuie evitate toate bauturile alcoolice, condimentele si principiile excatante si se va avea grija ca masa de seara sa nu fie prea copioasa si sa nu contina prea multe lichide. in acelasi timp, se va asigura o evacuare normala a tubului digestiv.

In concluzie, profilaxia masturbatiei este mai importanta, dind rezultate mult mai bune decat tratamentul ei, si consta intr-un regim de viata si de munca echilibrat, in inlaturarea factorilor erotizanti si excatanti din mediul inconjurator. in acelasi timp, prin educatie, se va cultiva si dezvolta sentimentul dragostei si toate calitatile morale.

In tratamentul medicamentos al masturbatiei dispunem de cateva mijloace. Se vor combate insomniile, care, asociate cu caldura patului, favorizeaza aparitia de preocupari sexuale. in cazurile in care exista o excatabilitate sexuala crescuta, se recomanda medicamentele cu actiune sedativa, ca bromuri, barbiturice si extracte epifizare (Epifizan). Excatabilitatea crescuta locala poate fi diminuata cu diferite preparate medicamentoase sub forma de unguente.

Un rol hotarator il are educatia masturbantului, din care vor fi excluse amenintarile inutile, insistandu-se asupra unei explicatii stiintifice si prietenesti privind urmarile pe care le poate genera obiceiul onaniei asupra sanatatii si potentei sexuale viitoare. Concomitent, masturbantul va fi indreptat catre sport si un regim de viata echilibrata.

One thought on “Masturbarea la copii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *