Profilaxia masturbatiei este o problema importanta din punctele de vedere igienic, medical si social. Superficialitatea si lipsa de rigurozitate stiintifica cu care a fost privita aceasta problema au facut ca sa se raspandeasca in masa atat exagerari ale consecintelor onaniei cat si subaprecieri ale acestei practici. Exagerarea consecintelor a dus la inspaimantarea atat a celor care o practica, cat si a parintilor, care, pentru a combate masturbatia, au incercat sa utilizeze metode brutale si aspre, bineinteles, fara nici un rezultat. Subaprecierea fenomenului de masturbatie a dus la atitudinea pasiva a unor parinti si pedagogi, pe motivul ca ar constitui o necesitate fiziologica, din cauza lipsei posibilitatilor de realizare a actului sexual.
Ambele puncte de vedere sunt extremiste, eronate si trebuie combatute. Masturbatia se situeaza la limita dintre normal si patologic. Conduita noastra in aceasta problema trebuie sa fie echilibrata si plina de tact. Eforturile pedagogului si ale medicului trebuie sa se indrepte in special asupra inlaturarii factorilor din mediul inconjurator care favorizeaza si determina aparitia masturbatiei.
In acest scop, o importanta deosebita o are educatia fizica si morala a tineretului, in cadrul careia se pune accentul pe dezvoltarea calitatilor naturale care apar la varsta pubertatii. Acestea sunt reprezentate de simtul artistic si estetic, atractia catre frumusetile naturii, sentimentul de prietenie si tovarasie, aparitia spiritului colectiv si aptitudinile sportive, care previn sau elibereaza pe tanar de practica onaniei.
Ca sa obtinem succese in munca de educatie, vom cauta sa atragem pe tineri catre viata de colectiv. Am vazut ca masturbantul are tendinta de izolare ; ori, daca stim sa-l lipsim, cu tact, de acest cadru, si sa-l antrenam in viata cultural-artistica, sportiva si in viata sociala, atunci in mod practic tanarului i se va distrage atentia de la preocuparile erotice.
In procesul de crestere si educatie a copilului si puberului exista anumite perioade cand grija fata de sanatatea si formarea lui trebuie sa fie sporita, iar interventiile sa fie facute la momentul oportun si cu mult tact. in acest scop se vor evita toti factorii favorizanti si determinanti ai masturbatiei care au fost enumerati la inceputul expunerii. Pe de alta parte, nici crearea unui mister si a unui exces de pudicatate asupra organelor genitale nu este atitudinea cea mai buna. in asemenea cazuri, efectul este invers, deoarece este incatata si mai mult curiozitatea copilului si a puberului. O explicatie oportuna stiintifica, prietenoasa, asupra problemelor care framanta pe tanar este foarte utila.