Potrivit investigatiilor efectuate in 1966, in 12 universitati vest-germane, Giese H. si Schmidt G. relateaza cu privire la studentii care au practicat masturbatia urmatoarele :
Varsta inceperii Baieti Fete
16 ani si mai mici 74% 30%
18 ani 84% 34%
20 ani 87% 40%
toate varstele
inaintea anchetei 90% 49%
( Giese H., Schmidt G. – Studenten sexualitat. Verhalten und Einstellung. Eine Umfrage an 12 Westdeutsche Universitat Rohwohet Verlag, Hamburg, 1968 ).
Unii practica masturbarea de cateva ori in viata, si atunci intimplator ; altii insa isi fac din aceasta practica un obicei permanent, cu o frecventa de 2-3 ori pe zi, chiar si mai mult. Cand onanismul devine singura manifestare a vietii sexuale, poarta denumirea de esential. Nu intra in discutie categoria masturbantilor psihopati sau cu diferite boli nervoase (oligofrenie, schizofrenie, lues), la care practica poate sa ajunga la o frecventa de 20-30 de ori pe zi. in acest caz, masturbatia este o consecinta, un efect al tulburarilor psihice, nu o cauza a lor.
Factori ce declanseaza practicarea masturbarii
Factorii care duc la aparitia masturbatiei sunt multipli si in majoritatea lor provin din mediul inconjurator. Toate conditiile care duc la trezirea sexualitatii prea de timpuriu la tineri pot deveni factori favorizanti sau determinanti ai masturbatiei. Daca educatia fizica, intelectuala si morala este bine organizata, tinerii vor avea preocupari importante si prilejurile pentru a deprinde acest obicei vor fi mai putine. Observarea si intelegerea vietii sexuale a animalelor domestice si a pasarilor „trezesc” motivatia sexuala si favorizeaza practicarea masturbatiei. Din aceasta cauza este necesara supravegherea copiilor si tinerilor si in timpul liber. Parintii vor avea in vedere in acest sens jocurile copiilor, anturajul acestora, temele de discutie abordate si vocabularul intrebuintat.
Mai multe despre masturbare
Factori masturbanti sunt unele excatatii psihice venite din mediul extern, dintre care cele mai importante furnizate de literatura lasciva si pornografica sau de contactul cu copiii sau adultii destrabalati, care folosesc injuraturi si au obiceiuri si comportari vulgare.
Un factor important, determinant, il constituie venirea in contact a copiilor cu alti copii care deja practica acest urit obicei, care devine repede contagios. Ascultarea discutiilor dintre adulti pe tema actului sexual sau observarea, din intimplare, a actului sexual constituie un factor important in trezirea instinctului si a senzatiilor sexuale.
Dintre excatantii mecanici externi are importanta imbracamintea stramta (pantalonii, lenjeria), care, daca se muleaza prea strins pe corp, excata in mod permanent organele genitale, ceea ce favorizeaza aparitia masturbatiei. Unele jocuri cu colegii sau cu prietenii, insotite de gidilatul reciproc, cresc excatabilitatea si fixeaza atentia asupra organelor genitale. Parintii trebuie sa evite gesturile si atitudinile care au o actiune excatanta asupra organelor genitale ale copiilor mai mici.
Astfel, ploaia de sarutari pe abdomenul si pieptul copiilor, obicei practicat dintr-un exces de alintare a copilului, contribuie la o desteptare prea de timpuriu a instinctului sexual. Sa nu mai vonbim de grija exagerata a parintilor fata de aprecierea organelor genitale ale baiatului. Deseori, ei se alarmeaza, fara nici un temei, de lipsa de normalitate a dezvoltarii genitale a baiatului. Ori este cunoscut faptul ca organele genitale externe ale baiatului incep sa creasca intr-un ritm evident de-abia la 11 ani.
Contractarea unor parazitoze sau eczeme care se pot extinde si in regiunea genitala, prin pruritul pe care-l provoaca, trezeste sensibilitatea sexuala si poate favoriza masturbatia.
Lipsa igienei corporale si a unei igiene locale genitale face ca, la baieti, sub preput, sa se acumuleze smegma — o materie care devine iritanta si excatanta pentru organele genitale. Scurgerile menstruale la fete au, de asemenea, un efect excatant si iritant al regiunii genitale, mai ales daca nu sunt respectate regulile elementare de igiena.
Regimul de viata si alimentatie are un rol deosebit de important. Viata sedentara, fara miscare si fara sport, izolarea de colectiv, tendinta de a se indeparta de cei din jur si a trai solitar predispun la aparitia anumitor obiceiuri, printre care si masturbatia.
Alimentatia excatanta si in special consumul de bauturi alcoolice (incurajat uneori chiar de parinti) au efecte daunatoare, prin trezirea timpurie a interesului pentru viata sexuala si pot determina aparitia masturbatiei. Consumul exagerat de lichide, prin umplerea peste masura a tubului digestiv si a vezicii urinare, in special seara la culcare, prin compresiunea exercatata asupra organelor genitale, pe cale reflexa, constituie un factor excatant. Nu este recomandabil ca puberul sa doarma intr-o camera prea calda si pe un pat prea moale, deoarece aceste conditii favorizeaza masturbatia.
Alin says:
Cand plictiseala, monotonia si lipsa de activitate intervine, omului ii vine pofta de o misca masturbare. Deh, asa este omul conceput.