Facultatea de Medicina Dentara

1. Facultatea de Medicina Dentara Iasi

Facultatea de Medicina Dentara din Iasi este o institutie academica structurata si organizata conform unor principii moderne, fiind de asemeni una dintre cele mai prestigioase facultati cu profil medical din tara – la nivel regional, national si chiar international. Istoricul sau a fost influentat de numeroase personalitati din medicina romaneasca, iar multi dintre absolventii sai reprezinta acum nume semnificative pentru stomatologia romaneasca si internationala. Trecutul sau onorabil si prezentul dinamic si modern constituie premizele pentru un viitor stralucit.

Facultatea de Medicina Dentara din Iasi a fost creata in 1945 ca o sectie a Facultatii de Medicina, sub indrumarea Prof. Dr. Nicolae Dutescu, fiind prima cu acest profil din tara. Din 1965 functioneaza ca facultate independenta, avand cursuri cu o durata de 6 ani. Dupa 1989 si in special din 1992 facultatea noastra a parcurs un proces de dezvoltare continua, prin marirea numarului de cadre didactice si a numarului de studenti si prin modernizarea Clinicilor de specialitate si dotarea lor cu o baza materiala moderna, in concordanta pe cat posibil cu exigentele mileniului III.

2. Facultatea de Medicina Dentara Iasi – Obiective

A. INVATAMANT SI PREGATIRE PENTRU:
– studentii inscrisi la profilul Medicina Stomatologica, in ciclul de Invatamant de Lunga Durata (6 ani), in concordanta cu standardele europene;
– profesiuni complementare medicinei stomatologice:
Asistente Medical Dentare – ciclul de Invatamant de Scurta Durata (3 ani);
Tehnicieni Dentari – ciclul de Invatamant de Scurta Durata (3 ani).

B. PREGATIRE POSTUNIVERSITARA SI FACILITATI CLINICE PENTRU:
– pregatirea continua a medicilor stomatologi practicieni in Stomatologie Generala, Ortodontie, Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala si dobandirea de competente in Implantologie, Parodontologie, Protetica – Edentatii Partiale;
– tinerii medici stomatologi in perioada stagiului;
– medicii rezidenti in Stomatologie;
– absolventii inscrisi pentru obtinerea masteratului.

C. Toti medicii stomatologi care fac parte din personalul academic al Facultatii asigura asistenta medicala stomatologica pentru populatia din orasul Iasi si din alte orase din Moldova in cadrul Policlinicii Stomatologice Universitare, care contine cinci Clinici Stomatologice. Pacientii sunt tratati atat de personalul academic, cat si de studentii facultatii sub controlul cadrelor didactice.

D. In Facultatea de Medicina Dentara din Iasi se desfasoara de asemeni o complexa activitate de cercetare stiintifica la toate nivelurile (cercetare fundamentala, clinica si comunitara), in care sunt implicate toate departamentele si disciplinele – atat personalul academic, cat si studentii. Exista de asemeni doua Centre de Excelenta: „Reabilitare Orala Complexa” si „Patologia Orala a Copilului”, prin intermediul carora activitatea de cercetare se desfasoara interactiv si cu directe aplicatii practice.

E. Prin cooperarea stransa cu Ministerul Sanatatii, Ministerul Educatiei si Cercetarii si cu Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice (U.N.A.S.), facultatea noastra contribuie la promovarea sanatatii orale, la imbunatatirea legislatiei in domeniu si de asemeni la promovarea si dezvoltarea profesiei de medic stomatolog.

F. Personalul academic al facultatii ofera asistenta metodologica pentru medicii din Iasi si Moldova.

3. Facultatea de Medicina Dentara Iasi – Scurt Istoric

FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA, PARTE COMPONENTA A UNIVERSITATII DE MEDICINA SI FARMACIE “GR.T. POPA” IASI, reprezinta o institutie medicala de prestigiu, avand un rol deosebit de important in formarea competenta a medicilor stomatologi, a caror baza de pregatire constituie o parghie importanta in abordarea ulterioara a unor domenii de excelenta, in derularea competitiva a temelor de cercetare cu profund impact in practica stomatologica. Fara a eluda rolul complex in promovarea si mentinerea starii de sanatate orala in teritoriul Moldovei, Facultatea de Medicina Dentara contribuie astfel la continuarea traditiei impuse de scoala medicala ieseana, ancorand-o in invatamantul modern national si vest-european.

Istoricul acestui asezamant universitar a fost influentat de personalitati remarcabile ale domeniului medical ce si-au lasat amprenta in mod decisiv asupra continuatorilor traditiei, cu un aport considerabil in activitatea practica, stiintifica si sociala.

Meritul infiintarii primului Centru de Stomatologie, ii revine Profesorului Grigore Osipov Sinesti, care organizeaza in anul 1935, la Spitalul “Sf. Spiridon” din Iasi o clinica ce devine in anii de razboi ”Centrul de chirurgie buco-maxilo-faciala”. Acesta va constitui nucleul pe care se va dezvolta Facultatea de Medicina Dentara, creata in 1945, ca o sectie a Facultatii de Medicina, sub indrumarea Prof. Dr. Nicolae Dutescu.

Acest eminent discipol al Profesorului Pichler de la Universitatea din Viena si al Profesorului Dan Teodorescu de la Universitatea din Bucuresti, creeaza la acea vreme singura catedra de profil din tara, in care se vor forma viitori intemeietori ai scolii stomatologice din celelalte centre de stomatologie din tara.

In perioada ce succede reformei invatamantului din anul 1948, Profesorul Dutescu organizeaza specializarile stomatologice in cadrul celor patru mari discipline traditionale: Chirurgie Maxilo-Faciala, Terapia Conservativa, Ortopedia si Ortodontia.

Incepand din anul 1960, se schiteaza o structura universitara de invatamant stomatologic, ca o sectie a Facultatii de Medicina Generala, care avea drept obiectiv principal pregatirea teoretica si practica a studentilor. Sub conducerea profesorului Gheorghe Timosca, dupa ani indelungati de activitate neobosita, in 1965 se infiinteaza Facultatea de Medicina Dentara, ca o structura universitara independenta in cadrul Institutului de Medicina si Farmacie Iasi. In perioada urmatoare se succed la conducerea facultatii Prof. Dr. Lorica Gavrilita, Prof. Dr. Gheorghe Frasin, Prof. Dr. Coriolan Cotutiu, Prof. Dr. Radu Vataman, care au militat pentru consolidarea invatamantului stomatologic iesean si afirmarea acestuia pe coordonate nationale si internationale.

In aceasta perioada de mari incertitudini si dificultati si-au impus personalitatea asupra invatamantului iesean Profesor Dr. Gheorghe Timosca, in calitate de organizator si chirurg eminent al scolii de stomatologie, Profesor Dr. Mircea Rusu, care a pus bazele invatamantului de Stomatologie Infantila si a creat una din cele mai reprezentative clinici de profil, recunoscuta pe plan mondial in anul 1985, Profesor Dr. Maria Chiru, protetician desavarsit si cadru didactic de elita, Profesor Angela Haimovici, parodontolog de renume si cercetator cunoscut, si Profesor Mirela Andrei care a ilustrat in mod stralucit disciplina de Propedeutica Stomatologica.

Figura ilustra a Profesorului Dr. Vasile Burlui isi impune vizibil amprenta asupra evolutiei si ancorarii scolii stomatologice iesene la traiectoriile moderne ce guverneaza epoca actuala a invatamantului medical de inalta exigenta. Astfel, daca in trecut structura facultatii iesene de stomatologie cuprindea doar 4 discipline stomatologice de baza, incepand din anul 1992 directiile educatiei stomatologice traditionale sunt diversificate prin extinderea arealului domeniilor de studiu, cum ar fi: Ergonomie stomatologica, Biomateriale, Semiologie stomatologica, Bioinstrumentatie, Gnatologie, Implantologie, Stomatologie Comunitara, Management, Estetica dento-faciala, Endodontie, Anesteziologie, Iuvento-odontologie, Odontologia bolnavilor cu disabilitati psiho-motorii, Odontologia bolnavilor infectati HIV, acordandu-se o atentie deosebita Stomatologiei Conservative si Preventive. Curricula academica a fost orientata spre crearea unui invatamant modular si integrat, evaluarea nivelului de pregatire a studentilor fiind realizata prin sistemul de credite transferabile utilizat in Uniunea Europeana.

In prezent, sub conducerea Prof. Dr. Mircea Rusu (Presedinte onorific) si a Prof. Dr. Vasile Burlui (Director) se deruleaza o intensa activitate sub egida Organizatiei Mondiale a Sanatatii, organizandu-se la Iasi un centru de colaborare O.M.S. pentru coordonarea acestor actiuni, ce au ca rezultat monitorizarea starii de sanatate orala pe teritoriul tarii noastre. Este demn de mentionat faptul ca acest centru de colaborare cu Organizatia Mondiala a Sanatatii dateaza din anul 1985, an in care pentru prima data s-au pus bazele acestui centru la Iasi, sub indrumarea Prof. Dr. Mircea Rusu.

Tendintele actuale sunt reprezentate de racordarea curriculei Facultatii de Medicina Dentara din Iasi la standardele europene si de promovarea unui invatamant stomatologic cu certe valente practice, fundamentate de notiuni teoretice complexe, coroborate cu derularea unei activitati de cercetare sustinute.

4. Misiunea Facultatii De Medicina Dentara

Facultatea de Medicina Dentara din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie «Gr.T Popa» iasi are un rol deosebit de important in formarea competenta a medicilor stomatologi, a caror baza de pregatire constituie o pirghie importanta in abordarea ulteriora a unor domenii de excelenta, in derularea competitiva a temelor de cercetare cu profund impact in practica stomatologica, fara a eluda rolul complex in promovarea si mentinerea starii de sanatate orala in teritoriul Moldovei, contribuind astfel la continuarea traditiei impuse de scoala medicala ieseana, ancorind-o in invatamintul modern national si vest european.

Organizare academica moderna, largirea colectivului de cadre didactice cresterea numarului de studenti, modernizarea clinicilor de profil si dotarea corespunzatoare exigentelor celui de-al treilea mileniu, au facut ca astazi, facultatea sa reprezinte un adevarat model pentru invatamântul medical stomatologic.

ln momentul actual, procesul educational cuprinde forme de invatamânt de iunga durata (6 ani), destinata formarii viitorilor medici stomatologi si de scurta durata (3 ani), destinate formarii cadrelor specializate in profesiile complementare (Colegiul de Tehnica Dentara si Colegiul de Asistenta Dentara). ln cadrul Facultatii se realizeaza si pregatirea postuniversitara pentru stagiari, rezidenti, doctoranzi si medici stomatologi care sunt instruiti pentru obtinerea unor competente specifice. Facultatea de Medicina Dentara este una dintre cele mai mari institutii de profil din tara, 250 de cadre didactice pregatind in jur de 850 de studenti români si straini, peste 130 de doctoranzi precum si un mare numar de medici aflati in diverse stagii de pregatire postuniversitara.

Curriculum-ul academic este echivalent celui utilizat in cele mai prestigioase universitati europene, fiind orientat spre crearea unui invatamânt modern, modulat si integrat, ce permite studiul multidisciplinar, sistematizat si corelat teoretic si practic, iar nivelul de cunostinte dobândit de studenti este evaluat prin sistemul de credite transferabile utilizat in Uniunea Europeana, care faciliteaza relatiile interacademice internationale.

Curricula Academica prezinta urmatoarele caracteristici principale:
– invatamantul stomatologic este modern, integrat, cunostintele fiind evaluate prin intermediul Creditelor transferabile, in mod similar cu sistemul de credite transferabile folosite in UE;
– Se asigura o pregatire adecvata in domeniul Stiintelor Biologice Fundamentale;
– Se asigura pregatirea studentilor in domeniul Disciplinelor de baza de Medicina Generala, cu scopul de a le oferi acestora cunostintele necesare de Patologie Generala;
– Pregatirea de specialitate se realizeaza prin intermediul diferitor discipline de medicina dentara ancorate in invatamintul modern ;
– Se respecta raportul corect CURSURi / LUCRARi PRACTiCE, predominând orele de lucrari practice in proportie de 3:1;
– Se acorda o atentie speciala disciplinelor de Medicina Dentara Comunitara si Preventiva;
– in cadrul disciplinelor restaurative, se pune accent pe reabilitarea orala si functionala;
– Se realizeaza training-ul studentilor prin Metoda Simularii, cu scopul de a dezvolta la acestia abilitati practice;
– in anul Vi s-a implementat un sistem de cursuri integrate si training – Reabilitare Orala Complexa, Odontologia Bolnavului HiV, Juvento-odontologie, Odontologia bolnavilor cu disabilitati psiho-motorii si altele.


5. Avantajele studentului la Medicina Dentara :

• Curricula complexa, integrata, modulara, orientata spre necesitatile studentilor;
• Continuitatea procesului de invatamant si evaluare;
• Adaptarea permanenta folosind feed-back-ul pozitiv din partea studentilor;
• invatamantul se realizeaza cu grupe mici de studenti, ceea ce permite o pregatire mai buna a fiecarui student si de asemeni o supraveghere mai buna;
• Asigurarea premizelor pentru invatamantul continuu;
• Abordarea Socratica a procesului de invatamant si invatare (studentul trebuie sa descopere singur raspunsurile corecte la problemele care i se pun prin orientarea sa cu ajutorul unor intrebari suplimentare bine alese);
• Auto-evaluarea realista.

INOVATII SI REZULTATE POZITIVE:
• Noi metode de evaluare;
• Noi metode de predare / invatare;
• Se pune accentul pe dobandirea competentelor clinice;
• Se creeaza o imagine generala si complexa asupra patologiei stomatologice;
• Se incurajeaza mentinerea unei relatii deschise intre profesori si studenti;
• Se pune accent pe dezvoltarea programelor de schimb educational;
• S-a initiat managementul total prin implicarea cadrelor didactice in rezolvarea problemelor organizatorice si de management ale facultatii;
• Problemele studentilor se fac auzite prin desemnarea unui student ca prodecan;
• Studentii sunt monitorizati pe parcursul intregii lor pregatiri teoretice si practice, de-a lungul anului academic, iar nivelul lor de cunostinte este evaluat prin examenele finale, care se desfasoara in prezenta unor comisii de examinare.

Incepand din anul 2004, in planurile de invatamant ale Facultatii de Medicina Dentara s-au realizat o serie de modificari in deplina concordanta cu prevederile Comunitatii Europene, ce se regasesc atat in structura disciplinelor, precum si in denumirea acestora, racordarea numarului de ore fiind deja realizata.

ln ultimii ani s-a urmarit realizarea unui raport optim intre durata pregatirii teoretice si practice, iar ponderea disciplinelor a fost atent evaluata, astfel incât in momentul actual disciplinele stomatologice ocupa 50%, disciplinele medico-chirurgicale 20%, disciplinele fundamentale 25% si disciplinele de educatie medicala generala 5% din totalul de ore destinat pregatirii studentilor, cifre care demonstreaza un echilibru judicios si asigura o pregatire completa a viitorilor practicieni.

ntensificarea pregatirii in domeniul stomatologic s-a realizat diversificând principalele directii ale educatiei stomatologice traditionale prin introducerea pentru prima data in România a unor noi discipline aliniate standardelor europene: Endodontie, Pedodontie, Ortodontie, Semiologie stomatologica, Ergonomie stomatologica, Biomateriale, Bioinstrumentatie, Gnatologie, lmplantologie, Stomatologie comunitara, Management sanitar, Sanatate publica orala, Geronto-stomatologie, Metodologia cercetarii stiintifice, etc.

ln cadrul unor integrate introduse recent, se studiaza multidisciplinar patologia si tratamentul unor situatii particulare in cadrul comunitatii: Tratamentul stomatologic al bolnavilor cu SiDA, Tratamentul stomatologic al pacientilor cu disabilitati psiho-motorii, Juventostomatologia.
Accentul pus pe stabilirea competentelor pentru fiecare etapa de invatamânt si fiecare disciplina in parte asigura pregatirea adecvata pentru viitorii medici stomatologi precum si premizele unei perfectionari ulterioare prin pregatire continua postuniversitara.

Pregatirea studentilor si cursantilor inscrisi in forme de invatamânt post universitar se desfasoara in laboratoarele si clinicile facultatii dar si in laboratoarele universitatii si in câteva din cele mai mari spitale din oras, in care se desavârsesc pregatirea de specialitate, dar si preclinica si medico-chirurgicala.

Modernizarea semnificativa a bazei materiale in ultimii ani, ce cuprinde unituri dentare performane, un serviciu de radiologie de de ultima generatie, un laborator dentar la standarde europene, un laborator de simulare complex, 5 sali de conferinte echi pate corespunzator, bibliotecile clinicilor si uiversitatii, ca si reteaua de calculatoare, asigura conditii excelente pentru pregatirea teoretica si practica a studentilor, rezidentilor, doctoranzilor si medicilor aflati la cursuri de perfectionare post-universitara.

ln urma vizitei de evaluare a Comisiei de lnvatamânt Medical Stomatologic din cadrul Directoratului pentru Educatie si Cultura al U.E., desfasurata in programul DentEd, Facultatea de Medicina Dentara a primit aprecieri pozitive fiind inscrisa in reteaua europeana a facultatilor de stomatologie evaluate de aceasta comisie.

ln Facultatea de Medicina Dentara se desfasoara o complexa activitate de cercetare stiintifica care include toate nivelurile (stiinte fundamentale, cercetare clinica si epidemiologica) implicând toate departamentele si disciplinele, prin colaborarea tuturor cadrelor didactice, studentilor si absolventilor aflati in diverse forme de pregatire postuniversitara. Pentru ameliorarea conditiilor tehnico-materiale si facilitarea colaborarii interdisciplinare s-a initiat formarea a doua centre de excelenta: „Reabilitarea orala complexa” si „Patologia orala a copilului” unde se desfasoara o activitate integrata, de inalt nivel academic. Rezultatele prestigioasei activitati stiintifice se regasesc nu numai in nenumaratele articole publicate in reviste de specialitate, si numeroasele monografii si tratate ce constitue puncte de referinta ale literaturii de specialitate din România dar si in desemnarea in cadrul facultatii noastre a unui Centru de colaborare O.M.S.

Acordarea de servicii medicale de inalta perlormanta de catre mebrii corpului didactic in cele 5 clinici de profil permite derularea unor programe de cercetare clinica si epidemiologica de inalta rigoare stiintifica simultan cu activitatea didactica de formare a viitorilor specialisti.
ale literaturii de specialitate din România dar si in desemnarea in cadrul facultatii noastre a unui Centru de colaborare O.M.S.

Facultatea de Medicina Dentara din lasi a stabilit contacte si a dezvoltat relatii interacademice internationale cu institutii prestigioase din Freiburg, Paris, Laussane, Bruxelles1 Atena, Nancy, fiind recunoscuta ca o institutie formatoare de profesionisti desavârsiti si ca un centru al cercetarii medicale cu rezultate de interes international.

Prin cooperarea cu Ministerul Sanatatii Ministerul Educatiei si Cercetarii si Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologice, facultatea noastra doreste sa contribuie la promovarea sanatatii o rale, la imbunatati rea legislatiei in domeniu si la promovarea si dezvoltarea profesiunii de medic stomatolog.

Facultatea de Medicina Dentara are o bogata si veche traditie nu numai in ceea ce priveste invatamântul universitar medical ci si in pregatirea post-universitara a absolventilor, oferind posibilitatea efectuarii de doctorate, rezidentiate si cursuri de perlectionare.

Corpul profesoral excelent pregatit si baza tehnico-materiala moderna constitue argumente care pledeaza pentru desfsurarea programelor de studii aprofundate de tip Masterat in cadrul Facultatii de Medicina Stomatologica iasi iar domeniile propuse pentru acest program cuprind directii prioritare ale dezvoltarii medicinei stomatologice actuale in intreaga lume.

CONTACT FACULTATEA DE MEDICINA DENTARA
Strada. Universitatii nr. 16, Iasi – 6600, ROMANIA
Telefon: 0040-32-267686
Fax: 0040-32-211820
Website: http://www.umfiasi.ro/umf/ie2/index.jsp

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *