Dureri faciale

Multe persoane au la un moment clax dureri sau alte senzatii neplacute in  zona, fetei. Durerea faciala poate fi difuza si continua sau ca un spasm ascutit si intens. In functie de cauza, remedii simple folosite la domiciliu pot uneori sa rezolve problema, dar exista cauze ale acestor dureri, cum ar fi o inflamatie a artere i temporale, care necesita ingrijirea medicului.

Daca stiti care este cauza durerii faciale, puteti lua masuri. Cauze posibile sunt problemele dentare, migrena, sinuzita, infectii ale aparatului respirator superior, oreionul sau sindromul de articulatie temporomandibulara (SATM), care poate fi declansat la randul sau de probleme dentare, stres, o postura defectuoasa a corpului sau de traumatisme.

O inflamatie a arterei temporale (arterita temporala) da dureri persistente la una sau la anabele tample. Aceasta afectiune grava, care apare mai ales la persoane peste 50 de ani, necesita tratament medical de urgenta. Un nerv trigemen lezat (nevralgie de trigemen), accident freevent tot la persoane in varsta, produce accese de durere faciale scurte, dar puternice.

Zona zoster, o infectie a nervilor faciali provocata de virusul varicelazona, produce disconfort si o sensibilitate in zona afectata a fetei. Dupa cateva zile apare o eruptie sub forma de vezicule. Durerea poate persista si dupa disparitia eruptiei.

Preveniti aparitia atacurilor de dureri ale fetei prin mentinerea unei bune igiene dentare, reducerea stresului si tratarea prompta a oricarei infectii.

Tratament

Tratamentele la domiciliu pot ameliora durerea, creste imunitatea si reduce efectele stresului care poate sa stea la baza acestei afectiuni sau sa apara ca rezultat al unor dureri indelungate.

Cald sau rece: Punefi pe zona dureroasa o sticla cu apa calda invelita intr-un prosop sau aplicati o flanela muiata in apa calda. Daca recele are un efect calmant mai. prompt, folositi o flanela muiata in apa rece si stoarsa.

Masaj usor

Loviti usor cu degetele ambii obraji. Efectuati o apasare usoara, urmarind directia sagetilor din imagine. Porniti din centrul fruntii si terminati cu miscari largi, de-a lungul maxilarului si in sus, catre urechi.

Masajul stimuleaza producerea de endorfine, iar un masaj usor al fetei relaxeaza si tensiunea musculara. Va puti face singur un masaj sau puteti cere acest lucru unui prieten. Folositi 5 picaturi de ulei de levantica sau de menta la 2 linguri de ulei de migdale dulci sau alt ulei vegetal presat la rece. Daca durerea este atat de intensa in cat nu suportati atingerea fetei, masati varfurile degetelor mari de la picioare. Reflexologii numesc aceasta manevra reflex pituitar; glanda pituitara influenteaza multe parti ale corpului.

Presopufictura: Apasati de mai multe ori punc-tul IG 4  de la fiecare man a pentru a c alma durerea faciala. Nu folositi acest punct daca sunteti insarcinata, dar puteti apasa cu degetele mari de-a lungul bazei craniului, cu miscari circulare mici, pornind de la centra spre exterior.

Kemedll pentru sistemul imunitar: cresterea imunitatii poate ajuta la sinuzita sau zona zoster. Mancati o dieta sanatoasa, cu cinci portii zilnice de legume si fructe. Includeti usturoi proaspat sau luati tablete cu usturoi. Luati si suplimente de vitamine B si C si flavonoide. Faceti o infuzie de echinacea, Hydrastis canadensis si lemn clulce; beti cate o cana de trei ori pe zi. La fel de eficace sunt echinacea si unghia gaini sub forma de capsule sau tinctura.

Controlul stresului: Stresul continuu agraveaza durerea si reduce imunitatea. Folositi strategii de control al stresului.

Pentru SATM: Consumul de alimente moi soli cita mai putin maxilarul. Pastrati-va muschii maxilarului cat mai relaxati. Daca lucrati la birou, din cand in cand verificati-va postura si nu va aplecati in fata. Evitati sa va sprijiniti barbia in palma sau sa tineti un telefon strangandu-l intre umar si barbie. Nu carati genti grele agatate de urnar; folositi in schimb un rucsac.

Mergeti la medic :

  • Daca aveti si dureri de urechi, de ochi, de cap, de dinti sau o eruptie la nivelul fetei.
  • Cand durerea  este puternlca.
  • Cand durerea depaseste o saptamana sau se inrautateste dupa acest interval.
  • Daca ati suferit un traumatism la nivelul capului.
  • Daca aveti o durere pulsatila  in tnmple, tulburari de vedere sau o eruptie in zona ochilor.

0 thoughts on “Dureri faciale

  • Mo durut o masea si am fost la dentist o curatao pe canale io pus antibiotit ,dar tot dore doctoru zice ca muschiul fetei este bolnav .va rog de 2 luni iau calmante si durepre nu mai trece .ce sa fac? Va multumesc.

  • Nu sunt specialist, dar am avut o problema zic eu similara, dentistul nu mi-a curatat/scos nervul de pe toate canalele de la masea. Trebe mers si la alt dentist. Muschiul artrebui sa fie imflamat, sa fie vizibila problema daca aceasta ar fi sursa durerii, de multe ori durerea radiaza, astfel ca avem impresia ca este localizata in alta parte.

  • Am dureri suportabile faciale si destul de frecvente ar putea cineva sa-mi spuna care ar fi cauzele ?Mai precis oasele de sub ochii .

  • Silvia@

    Am relativ aceasi problema, dureri de fata, la mine e o problema de piele…din pacate pana acum netratabila.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *