Vitaminele

Ce rol au vitaminele ?

Desi in cantitati mici,  vitaminele au un rol important in alimentatie atat pentru crestere si dezvoltare, cat si pentru mentinerea starii de sanatate a organismului. Atunci cand lipsesc vitaminele pot aprea tulburari metabolice grave, ducand la aparitia unor boli ca-rentiale denumite hipovitaminoze. Cele mai multe vitamine sunt sintetizate de plante si numai in mica masura de organismul animal.

Din punct de vedere chimic, vitaminele sunt molecule cu structuri foarte heterogene.  Dupa solubilitatea lor in grasimi sau in apa, vitaminele au fost clasificate in //-posolubile (vitaminele Al, A2, D, D2… D7, E, K si F) si hidrosolubile (complexul de vitamine B, PP, C, P, vitamina V sau factorul anti-ulceros). Daca vitaminele hidrosolubile se gasesc aproape in exclusivitate in regnul vegetal, o buna parte dintre vitaminele liposolubile pot fi intalnite tot in legume, fructe si seminte, dar ca provitamine sub forma de carotenoizi (vitamina A) sau sub forma de steroli (vitamina D). Vitaminele E si K se gasesc in exclusivitate in plante sau in unele microorganisme.

In ceea ce priveste functia vitaminelor in organism, ele au actiune de coenzime sau de activatori enzimatici, fiind numite si biocatalizatori. Acest rol se manifesta la nivel celular, unde se petrec fenomene de oxido-reducere absolut nece-sare proceselor metabolice ale glucidelor, protidelor si grasimilor.

Denumirea de vitamina s-a pastrat de la cel ce a evidentiat pentru prima data o vitamina (Bl) — C. Funk, in 1911, care a denumit-o „amina vitala” datorita azotului aminic pe care-l continea si care era considerat absolut indispensabil vietii. In prezent, se cunosc multe dintre vitaminele care nu contin in molecula lor azot aminic, dar denumirea initiala s-a pastrat.

One thought on “Vitaminele

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *