Stresul

Rolul stresului in viata noastra si deci in procesul de imbatranire, fiindca viata nu-i decat o imbatranire perpetua, a fost evidentiat stiintific incepand cu lucrarile lui Selye (1993).

Cert este ca stresul se insoteste de o mare tristete, ceva nemotivat si de nedepasit. Daca as risca o definite as afirma ca stresul corespunde unui raspuns biologic stereotip la o solicitare exterioara (fie ea buna sau rea). Solicitarea poate insemna o experienta grava, de exemplu datorata unei motivatii de ordin fizic (traumatisme, accidente diverse..) dar cel mai adesea inseamna situatii psiho-emotionale, aceasta cu atat mai mult cu cat, se stie, in lumea moderna agresiunea psihologica tinde sa devina permanenta si intensa.

Stresul apare astfel in raport de cum reactionam fiecare la evenimente, la schimbarile ce survin zilnic. Se poate vorbi de o „patologie a schimbarii”. Este clar demonstrat ca puterea de adaptare diminua cu varsta. De aceea pe unele persoane mai in varsta le streseaza de-a dreptul evenimentele, mai ales cele pe care nu le inteleg si se justifica mereu, printr-o fraza si ea stereotipa: „pe vremea mea …”.

Unora le-ar placea de exemplu sa reinvie valsul, sa viseze mereu la o invitatie pe care sa i-o faca iubitei. Tocmai de asta, spun, ca inca se cred tineri fiindca n-a gasit inca aceasta ocazie si spera ca intr-o zi iubita, ceva mai tanara dar tot varstnica ii va onora, fie chiar ca o compensatie, invitandu-l la un vals, ca pe vremuri.

Unul din profesorii medi, del a medicina, purta si la batranete inelul de la logodna desfacuta, prins in lantisorul de la ceasul de buzunar. Ceas care-i numara zilele. Se pare ca epuizarea capacitatii de adaptare depinde in intregime de numarul de schimbari impuse de-a lungul vietii. Nu suntem insa egali nici in fata stresului. Aceasta notiune este foarte importanta, ea a dus la indidualizarea unor profile psihologie: profil A, care cuprinde persoanele ce raspund la stres printr-o exteriorizare exagerata si care sunt dezavantajate, predispuse si din aceasta cauza la patologie cardio-vasculara; profil C, care inseamna persoanele cu o interiorizare relativa la reactiile de stres, la aceste persoane fiind inregistrata ca efect depresia, ulcerul de stomac, tulburarile sexuale, reumatismele; profil B (intre A si C), care cuprind toate persoanele rezistente, prin structura la stres si la care numai evenimentele iesite din comun pot avea vreo influenta – acestea sunt persoanele care de regula „domina situatia”..

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *